Rätt till ersättning för mäklararvode när ett samboförhållande upphör?

FRÅGA
Jag ska separera från min sambo. Vi har en gemensam bostadsrätt som hon kommer att bo kvar i. Gällande bodelning har vi egentligen inga problem, kontrakt finns upprättat.Dock vill min sambo att kostnader för försäljning (mäklararvode, styling inför fotografering etc) ska uppskattas och att hälften av den kostnaden ska dras från pengarna hon köper ut mig för. Är det verkligen ett rimligt förfarande att jag ska betala för en lägenhetsförsäljning som inte kommer att äga rum? Hon ska ju som sagt bo kvar i lägenheten så mäklararvode och liknande blir ju bara en fiktiv kostnad.
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline!

Enligt 3 § sambolagen är sambors gemensamma bostad och bohag att betrakta som samboegendom förutsatt att den har förvärvats för gemensamt bruk. Vidare framgår av 8 § sambolagen att samboegendomen ska fördelas lika med samborna när samboförhållandet upphör.

Det ovanstående innebär att om bostadsrätten har köpts för att användas för gemensamt bruk har ni rätt att få vardera hälft av den. I så fall är det möjligt för att din f.d. sambo att köpa ut dig och det innebär att hon måste betala värdet av halva bostadsrätten. Hon har inte rätt att få någon ytterligare ersättning, t.ex. för de utgifter du nämner i din fråga.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Fredrik Mattsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2724)
2020-09-18 Sambor med gemensamt barn - kan barnet kräva hälften av den gemensamt ägda bostadsrätten?
2020-09-18 Hur mycket har en efterlevande sambo rätt att få ut vid bodelning?
2020-09-16 Vad kan kostnaden för att köpa ut någon från gemensam bostad bli och hur går det till?
2020-09-15 Sambolagen

Alla besvarade frågor (84164)