Rätt till egen bild

Hej Privata bilder av mig har blivit tagna från mottagarens telefon utav en tredje part. Denne person har sparat alla dessa bilder och vägrar släppa dom ifrån sig, då hen anser sig ha rätten till dem. Hen har även tidigare hotat med att sprida dessa. Jag vet inte vilka intentioner personen har för dessa bilder, om det kommer sluta med utpressning eller ej. Har jag några möjligheter att stämma? Har jag några rättigheter då det är mig på bilderna? Vänligaste hälsningar

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Att det är du på bilderna ger dig generellt ingen rätt till bilderna förutom vad gäller användning i reklam. Om en bild på dig ska användas i reklam krävs ditt samtycke enligt lagen om namn och bild i reklam 1 §.

Är det däremot du som själv har tagit bilderna (tryckt på utlösaren) har du dock upphovsrätt till dem enligt upphovsrättslagen. I sådant fall får personen som har bilderna inte sprida dem till allmänheten, exempelvis genom att lägga upp bilderna på nätet, utan din tillåtelse.

Det finns alltså inget heltäckande generellt förbud mot att sprida bilder av en enskild person, men om det är kränkande bilder det är frågan om kan det utgöra förtal (brottsbalken 5:1, se https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1) eller brott mot personuppgiftslagen att sprida dem på nätet. I det här fallet är det svårt att göra en bedömning eftersom jag inte vet närmare vad bilderna föreställer, och jag kan därför inte säga om du kommer att ha rätt att stämma vid spridning av bilderna.

Hör gärna av dig om du undrar över något mer

Vänligen

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo