Rätt till bostad vid separation av samboförhållande

FRÅGA
Min sambo köpte sitt radhus 1994 och jag flyttade in 2000 då vi varit tillsammans i 2 år. Jag har betalat 2000kr till honom varje månad i alla år, handlat all mat, strykit och tvättat samt har vi hjälpts åt med alla övriga sysslor. Nu vill han att jag ska flytta eftersom alla känslor upphört sedan en tid tillbaka. Kan han bara skicka ut mig eller har jag några rättigheter? Vi har inga gemensamma barn.Tacksam för svar!MvhBarbro
SVAR

Hej Barbro!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Svaret på din fråga finner vi i sambolagen (2003:376). Sambolagen delar upp egendom i samboegendom och annan egendom. När ett samboförhållande upphör och någon av samborna begärt bodelning ska samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning enligt 8 § sambolagen. Annan egendom behåller samborna var för sig.

3 § sambolagen säger att sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning. I ditt fall har din sambo köpt ett radhus där du flyttat in sex år senare. Bostaden är således inte förvärvad för gemensamt bruk och är därför kategoriserad som annan egendom och inte samboegendom.

Istället kan man se dig som hyresgäst eller inneboende hos din sambo vilket innebär att du har tre månaders uppsägningstid enligt 12 kap. 4 § jordabalken. På så sätt kan du inte omedelbart bli utkastad ur bostaden.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,
Christoffer Tolf
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?