Rätt till arv från styvförälder?

2017-09-27 i Arvsordning
FRÅGA
Hej. Jag och min sambo är i giftastankar. Vi har två gemensamma barn och jag har två barn sen tidigare. Om vi gifter oss får då mina två barn sen tidigare tillgång till min sambos arv om han skulle gå bort?Vi blev väldigt fundersamma efter vårat möte med banken idag då vi pratande om livförsäkring för dom menar att mina barn sen tidigare förhållande har rätt att ärva min av min sambo om han avlider? Jag har aldrig hört det förut därav min fråga. Om det skulle vara så kan man då skriva av det?
SVAR

Hej och vad trevligt att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om ni gifter er och din make (sambo) går bort kommer först bodelning mellan er ske. Du har rätt till din andel ur bodelningen. Jag kommer fortsättningsvis referera till din sambo som ”din make” i svaret.

Den legala arvsordningen i svensk rätt
I Ärvdabalkens (ÄB) 2 kapitel stadgas de personer som har rätt till arv. Din avlidna makes andel från bodelningen och hans eventuella enskilda egendom, det vill säga kvarlåtenskapen från honom, kommer i första hand att tillfalla hans bröstarvingar, 2 kap. 1 § ÄB. Hans bröstarvingar utgör hans biologiska barn. Om bröstarvingarna skulle ha dött, tar deras eventuella barn arvet i deras ställe. Om bröstarvingarna inte har egna barn går arvet från din make till hans föräldrar, 2 kap. 2 § ÄB. Om någon av föräldrarna är döda inträder eventuella syskon som arvtagare. I den legala arvsordningen uppräknas även den döde makens syskonbarn samt mor- och farföräldrar. 2 kap. 4 § ÄB stadgar att ”andra skyldemän sägs äga ej ärva”, vilket menas med att inga andra än de uppräknade kan ärva efter din make. Dina barn sedan tidigare förhållande har således i enlighet med dessa regler inte rätt att ärva av din make om han avlider.

Efterarv
Det kan vara så att banken syftade på något som kallas efterarv. Detta aktualiseras om du dör före din make och dina tidigare barn väljer att avstå arvet från dig till förmån för sin styvfar, din make. Dina tidigare barn har av den anledningen då rätt till efterarv från din make då han dör, 3 kap. 9 § ÄB. De har då rätt till samma andel från hans arv som de avstod från dig. Det hela blir lättast att förstå med ett exempel.

Vi antar att dina tidigare barn ärver 100 000 kronor från dig, men avstår dessa till förmån till din efterlevande make. Han äger samtidigt 300 000 kronor själv. Med dina tidigare barns arv uppgår nu totalen till 400 000 kronor. Barnens andel av hans egendom uppgår då till 1/4. När deras styvfar sedan dör har de då en rätt till 1/4 av hans kvarlåtenskap. Om han innehar 800 000 vid hans död har de rätt till 200 000. Skulle hans kvarlåtenskap minskat och nu istället har 200 000 totalt har de rätt till 50 000 kronor. Deras efterarv kan därmed både öka och minska.

Arvet härrör således egentligen inte från din make, utan nu får dina tidigare barn ”tillbaka” den andel som de först avstod från vid arvet från dig. Det är möjligt att det är detta banken syftade på, men det kan enbart inträffa om du dör först och dina barn väljer att avstå arvet från dig till förmån för sin styvfar.

Sammanfattning
Dina barn sen tidigare har sammanfattningsvis inte rätt att ärva din sambo (make) om han avlider, detta eftersom de inte räknas upp i den legala arvsordningen. Det krävs med andra ord släktskap för att få rätt till arv, såvida man inte förordnar om arvet i testamente. Ni behöver således inte tänka på att skriva av det. Om dina tidigare barn väljer att avstå arvet från dig till förmån för styvförälder har de dock en rätt till efterarv vid hans död.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Skulle du ha några frågetecken är du varmt välkommen att kommentera nedan i kommentarsfältet. Tveka inte att höra av dig till Lawline igen vid ytterligare frågor.

Med vänliga hälsningar,

Victoria Limnefelt Nygren
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1692)
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?
2021-11-21 Vem ärver när det inte finns bröstarvingar?
2021-11-20 Vad ärver halvsyskon?
2021-11-18 Vem ärver mig om hela familjen skulle omkomma i en flygolycka?

Alla besvarade frågor (97391)