Rätt till arv efter förälder

Hej.. En fundering, När min pappa dog för 17 år sedan så delades hans pengar upp i fem delar på mig och mina tre syskon och mor. Nu vill jag komma åt min del av pappas pengar men min mor skyddade min del och flyttade dom till min äldre syster pga ett dåligt förhållande jag var i för några år sedan så min dåvarande pojkvän inte skulle komma åt pengarna! Nu när jag vill ha tillbaka mina pengar så vägrar min äldre syster att ge mig dom.

Min fråga är följande, Har hon rätt att behålla dom för att hon är rädd att jag ska göra av med dem.. Eller måste hon i lagens ögon ge mig dom för att jag säger det... de är ju ändå min del av pappas pengar!

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då en person avlider och efterlämnar egendom har den avlidne personens efterlevande make rätt till arv före deras gemensamma barn, se ÄB 3 kap 1 §, här. Den efterlevande maken ärver egendomen med fri dispositionsrätt, dvs. personen får använda pengarna under sin livstid, men har inte rätt att testamentera bort egendomen. Detta eftersom de gemensamma barnen ska ha rätt till sitt arv efter den först avlidne föräldern. Med bakgrund av detta kan konstateras att din mamma har rätt att förfoga över pengarna under sin livstid, men i framtiden då din mamma har gått bort har du rätt till arv efter både din pappa och mamma. På grund av bestämmelsen i ÄB 3 kap 1 § har du alltså ingen rätt att kräva arvet redan nu.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo