FrågaAVTALSRÄTTGåva08/09/2018

Rätt att ta tillbaka en gåva?

Hej! Jag behöver rådgivning i en fråga som handlar om pengar.

Jag och min make har blivit osams med hans föräldrar. Hans föräldrar gav oss en pengar summa för vår bröllop som en gåva, nu kräver de denna belopp tillbaka, även om pengarna är redan spenderat till vår bröllop i julas.

Det som svårar till situationen är att hans föräldrar fick veta att min make har innan vär giftemål lånat mig en summa (det är inte hans föräldrars pengar) pga att jag hade lån, och han ville att jag skulle slippa betala höga räntor för det. Vi är båda studenter och har ingen annan inkomst är studiemedel.

Nu hans föräldrar kom bakom våran dörr i helgen och krävde att jag och deras son måste skiljas och att de har redan skaffat en jurist för det. Vi sade att vi vill inte skiljas. Då sade de att min make måste välja mellan dom och mig och att vi måste genast betala bröllopssumman tillbaka till dom. Vi en mindre summa gemensamma pengar på ett bosparningskonto, som är på mitt namn och som jag har startat flera år innan jag träffade min make. Nu vill han och hans fölädrar att jag måste stänga kontot och att betala alla pengar till dom omgående, vilket är omöjligt på grund av att jag är en student.

Min fråga:

-Kan hans föräldrar kräva tillbaka pengar som de gav till oss som en gåva för att ha bröllopet?

-Måste jag stänga bosparningskonto (som jag startat flera år innan jag träffade min make i Finland) för att betala tillbaka till dom? Jag har råd endast att delbetala till dom just nu.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad som gäller angående gåvan

Vad som gäller om gåvor regleras i lag angående vissa utfästelser om gåva (GåvoL).

En gåva är bindande och kan ej återkallas efter det att gåvan har fullbordats (1 § GåvoL). En penninggåva fullbordas när den kommer i gåvotagarens besittning (2 § GåvoL). Gåvolagen medger ingen rätt att ta tillbaka en gåva efter det att den har fullbordats.

Det innebär att hans föräldrar inte kan kräva tillbaka penninggåvan de har givit er eftersom den redan har fullbordats.

Angående det gemensamma sparkontot

Utifrån den givna informationen är det oklart vad ni kommit överens om och vad som gäller. Men om ni gemensamt sparar på samma konto torde han ha rätt att kräva ut sin andel av besparingarna om inget annat är avtalet. Däremot förefaller det högst osannolikt att du skulle behöva stänga kontot för att han vill ta ut sin andel av sparandet. Eftersom jag inte känner till detaljerna kan jag inte ge ett mer preciserat svar.

Hoppas svaret varit behjälpligt och lycka till!

Henrik ÖsterströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Gåva? Vi hjälper dig till fast pris!

Köpeavtal eller Gåvobrev1495 kr

Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning