Rätt att ta bort grenar från annans träd på sin egen fastighet

2017-06-22 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
vad har kommunen för skyldighet när man har en aspdunge som har blivit så hög och bred att grenar är inne på vår tomt och vi kan ej se på tv längre.Vi har flyttat parabolen flera gånger men nu går inte det.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mitt råd är att du först och främst hör av dig till kommunen och ber dem ta bort de grenar som numera är på er tomtmark.

Reglerna kring grenar och rötter som tränger över tomtgränser hittar du i jordabalken (JB). I 3 kap. 2 § stadgas att om en gren eller rot tränger över tomtgränsen och orsakar olägenhet så får fastighetsägaren ta bort dessa. Kommunen ska dock först ges möjlighet att själv vidta åtgärder om ett borttagande kan väntas ge betydande skada för denne. Så länge det rör sig om grenar eller rötter har ni rätt att ta bort dem, förutsatt att det inte är på ett sätt så att trädet eller växten dör av det. Det skulle likställas med att ta bort det helt. Det krävs därför stor försiktighet om ni bestämmer er för att ta bort några av grenarna. Om det däremot handlar om en stam får ni inte ta bort det.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Nathalie Byström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2068)
2021-07-23 Har jag skyldighet att klippa bort grenar som växer in på grannens tomt?
2021-07-20 Kan en samägare tvinga fram en försäljning av en fastighet?
2021-07-11 Ska jag registrera en gåva om en fastighet hos Skatteverket?
2021-07-05 Brygga inom hemfridszon?

Alla besvarade frågor (94159)