Rätt att plocka pantburkar på biblioteket?

2020-12-12 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Jag studerar filosofi och japanska på Stockholms Universitet. På studieplatserna som finns inne i universitets byggnader brukar det varje dag komma in sådana tiggare och fattigpensionärer som ser smutsiga ut och har på sig slitna kläder för att plocka pantburkar i soptunnorna. Har de laglig rätt att göra så? För de gör en massa oljud, förstör plugg-stämningen med det fula utseendet och så för de med sig en äcklig lukt som känns av även fast man inte sitter nära de. Mvh.
SVAR

Hej och tack att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Vem får befinna sig på bibliotek?

Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla (2 § 2 stycke Bibliotekslagen). Frescati bibliotek har ingen passeringskontroll och är öppen för alla. Det finns ingen bestämmelse som förbjuder att plocka övergivna pantburkar på biblioteket.

Vad kan man göra?

Alla biblioteksbesökare bör följa trivselregler och ta hänsyn till varandra. Du kan kontakta Stockholms universitetsbibliotek och lämna dina klagomål.

Doftkänslighet?

På bibliotekets övre plan finns ett rum med arbetsplatser för dig som har allergi eller är känslig till olika dofter. De som plockar pant brukar aldrig komma in i det rummet.

Hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Med vänliga hälsningar,

Orysia Sich
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1232)
2021-01-18 Går det att ha dubbelt efternamn och krävs makes godkännande för byte av barnens efternamn?
2021-01-17 Får jag begravas tillsammans med mitt husdjur?
2021-01-16 Hur byter jag personnummer då mitt födelseår är felaktigt?
2021-01-16 Kan Kriminalvården begära att telefonen ska vara analog?

Alla besvarade frågor (88240)