Rätt att bära Polisens heraldiska vapen

2017-11-23 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!Är det lagligt att bära polisens heraldiska vapen som en utsmyckning på ett klädesplagg?Jag läser att i https://lagen.nu/1962:700#K17P15S1 är det inte tillåtet att bära 'märke' Men enl. polisens grafiska manual så "Tillsammans med texten "Polisen" utgör vapnet polisens myndighetsmärke.", vilket borde betyda att endast märket är ett inkomplett myndighetsmärke. Vad tror ni?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Jag finner ingen specifik regel angående Polisens heraldiska vapen men precis som du noterat finns det en regel mot att utge sig för att vara en myndighet och heraldiska vapnet tillsammans med texten "Polisen" träffas av denna situation. Jag ser dock ingen anledning att detta skulle gälla även utan texten Polisen, t.ex. om man har deras heraldiska vapen fastsydd på en jacka. Det lär krävas mer för att kravet i paragrafen ska vara uppfyllt, alltså att man ska utge sig för att vara en myndighet.

Mitt svar blir alltså ja, jag tolkar lagen som att det är ok att bära vapnet. Det lär åtminstone inte leda till åtal eller liknande, det värsta som kan hända tror jag är att man blir ombedd av Polisen att ta bort märket.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?