Rätt att avhysa hyresgäst vid köp av hyreshus?

Vi har tänkt köpa ett hyreshus privat som innehåller 4 lägenheter. Vi vill själva bo i en av lägenheterna. Har vi rätt att avhysa hyresgästen som nu bor i lägenheten?

Lawline svarar

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline!

När ni köper hyreshuset tar ni över förpliktelsen som hyresvärd och kan säga upp hyresgästen med den uppsägningstid som de avtalat med tidigare hyresvärden eller med 3 månaders uppsägningstid om inget är avtalat (4 kap. hyreslagen).

Det finns i regel inget krav på godtagbara skäl eller liknande utan det står er fritt att förfoga som ni vill över er byggnad. Om något annat är avtalat mellan hyresgästen och gamla hyresvärden gäller dock detta, t.ex. att man måste ha godtagbara skäl till att säga upp hyresgäst. Ni kan då behöva förhålla er till dessa regler och frågan kan ställas om det är godtagbara skäl att ni behöver en lägenhet själva.

Hoppas det besvarar er fråga. Tveka inte att höra av er till oss igen nästa gång ni undrar något!

Vänliga hälsningar,
Samuel KarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000