Rapporteras det till min arbetsgivare att jag dömts för brott?

2018-10-07 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej.Om man döms till villkorlig dom för bidragsbrott- får då ens nuvarande arbetsgivare reda på det? Jag förstår att det kommer fram om man under utredningen behöver kontakta arbetsgivaren av någon anledning- men om det inte behövs- finns det då anledning att tro att arbetsgivaren får reda på det? Sker någon rapportering av sådant automatiskt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om belastningsregister finns i lag (1998:620) om belastningsregister. Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot har ålagts påföljd för brott. Registret innehåller även t.ex. om du meddelats kontaktförbud mot någon (3 § Lagen om belastningsregister).

Du har rätt att på begäran får ut samtliga uppgifter ur registret om dig själv och det ska lämnas kostnadsfritt en gång om året. Du har rätt att få ut ett begränsat registerutdrag utan kostnad bland annat om det behövs för att du ska få tillstånd att resa in i ett annat land och för vissa yrken i vilka man arbetar med barn och ungdomar (9 § Lagen om belastningsregister). Även vissa myndigheter har rätt att få ut uppgifter ur belastningsregistret om dig. De myndigheter som främst avses är brottsbekämpande sådana (Säkerhetspolisen, Skatteverket, Tullverket) och domstolar (6 § första stycket Lagen om belastningsregister). Däremot har inte din arbetare någon rätt att få ut uppgifter om dig ur belastningsregistret. Det sker ingen automatisk uppdatering om eventuella brott du begått till din arbetsgivare.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (909)
2019-03-19 Vad gör man om någon missköter sin katt?
2019-03-19 Får jag flytta en bil utan ägarens tillstånd?
2019-03-18 Ta betalt för plastpåsar i butiker?
2019-03-18 Har jag som maka rätt att bestämma var min man ska begravas?

Alla besvarade frågor (66937)