Räknas rullande bil som olovlig körning?

2019-01-26 i Trafikbrott
FRÅGA
Vred på tändningen så rattlås hoppade ur och tog ur handbromsen så billen rullade ut från garaget, när jag stannade bilen precis utanför garaget så kom polisen och gav mig en olovlig. Ska också påpeka att allt detta skedde på egen gård. Räknas detta som olovlig?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om olovlig körning finns i lagen om straff för vissa trafikbrott. Bestämmelsen innebär att om någon uppsåtligen för fordon utan körkort döms till böter.

I rättsfallet B 6874-15 från Svea Hovrätt uttalade domstolen att det enligt praxis anses vara ett förande att sitta vid ratten och manövrera en bil som rullar, även om dess motor inte är igång. Uttalandet talar för att du kan bli dömd för olovlig körning.

Om du vägrar acceptera ett eventuellt strafföreläggande kommer åklagaren att lämna in en stämning till domstol (alt. kan så ske direkt utan ett strafföreläggande i vissa fall). Det som eventuellt kan göra att du inte döms för olovlig körning är att du säger att du saknade uppsåt. För uppsåt krävs att du gör en handling och är medveten om följden eller åtminstone likgiltig för vad följden kan bli. Om du inte hade uppsåt och det var en ren olyckshändelse så uppfyller du inte rekvisiten för att bli dömd för olovlig körning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (741)
2019-05-08 Får jag samma förarbehörighet när jag återfår mitt återkallade körkort?
2019-05-06 Vad gäller när jag nekat till hastighetsöverträdelse?
2019-05-06 Får passagerare förtära alkohol i bilen?
2019-05-05 Underrättas bilägaren vid rattfylleri?

Alla besvarade frågor (69196)