FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt07/05/2018

Psykisk störning som förmildrande omständighet och rättspsykiatrisk undersökning

Min bror är bipolär och har ett maniskt skov sen i september med psykotiska inslag. Nu sitt han häktad för mordförsök. Vilken bedömning gör man i detta läge? Tar man in läkare från psykiatrin som gör en bedömning? Kan det ge förmildrande omständigheter? Han är sen tidigare ostraffad. Tack

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att göra en exakt bedömning eftersom jag inte vet alla omständigheter, men jag ska försöka ge dig så bra svar jag kan.

När det gäller häktning kan det ske på några olika grunder, enligt 24 kap 1 § Rättegångsbalken. Är någon på sannolika skäl misstänkt för ett brott som det är föreskrivet fängelse i ett år eller mer får häktning ske om det finns risk för att personen undandrar sig lagföring eller straff, om det finns anledning att tro att personen undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen eller om det finns risk att personen fortsätter sin brottsliga verksamhet. Häktning sker alltid om det inte är förskrivet lindrigare straff än två års fängelse.

Eftersom försöksbrotten oftast utmynnar i lägre straff än fullbordade brott antar jag att din bror är häktad enligt några av de tre först nämnda grunderna.

Enligt 29 kap 3 § Brottsbalken finns ett antal förmildrande omständigheter som rätten ska ta hänsyn till när den gör en bedömning av hur kort/långt straffet ska bli. Bland annat är det en förmildrande omständighet om den tilltalade till följd av en allvarlig psykisk störning haft nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt eller annars till följd av en psykisk störning haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Med allvarlig psykisk störning avses alla psykiska sjukdomar. Typiskt sett avses psykossjukdomar, hallucinationer, allvarliga depressioner med självmordstankar, svårartade personlighetsstörningar m.m.

Det är ingen förmildrande omständighet att någon sedan tidigare är ostraffad, men det kan påverka valet av påföljd om någon blir dömd.

Enligt lagen (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning är det rätten som i brottmål beslutar om en rättspsykiatrisk undersökning ska göras. Syftet med undersökningen är då om det finns förutsättningar för att överlämna den misstänkte till rättspsykiatrisk vård eller om den misstänkte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Innan en rättspsykiatrisk undersökning genomförs begär domstolen oftast en så kallad §7-undersökning enligt lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål m.m.. En §7-undersökning är en läkarundersökning som genomförs av en specialist inom psykiatrin. I den undersökningen samtalar specialisten med den misstänkte i en timme, för att sedan skriva en rekommendation till domstolen avseende om det finns behov av en djupare rättspsykiatrisk undersökning. Rekommendationen baseras på samtalet i fråga, journaler från till exempel sjukvården och det som finns i förundersökningen.

Till sist bifogar jag en länk till Rättsmedicinalverkets hemsida där du kan läsa mer om rättspsykiatrisk undersökning och §7-undersökningar: rättspsykiatrisk undersökning hos RMV

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo