Provanställning - blivit diskriminerad?

Min sambo har haft en provanställning som snickare på Skanska sedan i oktober 2016.

Då jag blev svårt sjuk i november så gick han ner i arbetstid 1 timme per dag för att ta hand om barn och hushåll då jag var sängliggandes.

Sen blev det också ytterligare vård av barn för honom då barnen var sjuka lite från å till under denna tid. I januari tog hans chef in honom på ett samtal och klargjorde att de har anställt han för att jobba 40 timmar i veckan. Vid det laget hade jag börjat bli bättre så han jobbade fullltid igen och efter det samtalet har han haft full närvaro. Idag den 27/2 skulle han in på uppföljningssamtal och fick då beskedet att de har valt att avsluta hans provanställning. Anledningen var luddig, de sa att de har kollat över bemanningen och att de vill ha en annan mix av snickare, nämligen väldigt unga eller äldre. Min 35-åriga sambo ligger där i mitten och därför vill de ej ha honom så som han förstod det. Till saken hör att han va den mest erfarna snickare på arbetsplatsen ich de har haft svårt att rekrytera utbildade snickare.

Jag vet att under en provanställning så behöver arbetsgivaren inte något giltigt skäl för att avsluta provanställningen men min fråga är om de inte har brutit mot någon diskrimineringslag?

Hans arbetsledare på arbetsplatsen blev chockad och sa att den enda anledningen de kan ha för att avskeda han måste vara hans frånvaro pga VAB och arbetstidsförkortning med en timme per dag under drygt en månad.

Mvh, Marie

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du säger behöver arbetsgivaren inte ge någon anledning till varför en provanställning upphör. Men det stämmer också att arbetsgivaren ändå måste följa diskrimineringslagens regler.

Enligt diskrimineringslagen får arbetsgivaren inte diskriminera arbetstagare på grund av bland annat ålder. Det låter som att arbetsgivaren har sagt rätt ut, eller i varje fall insinuerat, att de väljer att avsluta anställningen på grund av din sambos ålder. Det kan finnas en rätt för arbetsgivare att särbehandla på grund av ålder, till exempel för att främja äldre arbetstagares möjligheter att få eller få behålla jobbet. Det är dock tveksamt om undantaget är aktuellt i er situation.

Enligt lagen ska en arbetstagare som påstår sig blivit diskriminerad visa på omständigheter som ”ger anledning att anta” att han eller hon har blivit diskriminerad. Därefter är det upp till arbetsgivaren att bevisa att så inte är fallet.

Jag känner inte till alla omständigheter i er situation. Men min bedömning är att även om ni skulle kunna göra det antagligt att diskriminering har skett, finns det ett ganska stort utrymme för arbetsgivaren att hänvisa till andra grunder för upphörandet av anställningen. Som arbetsledaren sa kan det bero på de kortare arbetstiderna och en del frånvaro.

Jag förstår att ni befinner er i en jobbig situation, och att man vill hävda sin rätt när man känner sig felbehandlad. Men man måste även göra en avvägning mellan dels vad man har att vinna på att driva en process, dels risken för att man förlorar en lång och utdragen process.

Det låter som att din sambo har varit uppskattad av arbetsledaren på sin arbetsplats. Det är inte alltid helt fel att välja sina strider, och gå därifrån med huvudet högt och goda referenser. Som sagt vågar jag dock varken säga bu eller bä när jag inte känner till alla fakta. Om din sambo är med i facket föreslår jag att ni vänder er till dem. Normalt sett ingår juridisk rådgivning i medlemskapet!

Vill du ha mer hjälp eller vägledning är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna RunelövRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000