Provanställa tidigare anställd

2017-09-26 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej!Hur fungerar det med provanställning på en redan tidigare anställd person? Denna person som det gäller har sedan 2015 jobbat på timmar under kortare perioder och senast var för över ett år sen. Mycket har hänt på arbetsplatsen sen dess och många chefer har bytts ut. Är det rimligt att anställa denna person på en 6 mån provanställning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då din fråga rör anställningsformer finns bestämmelser om detta i lagen om anställningsskydd ( LAS ).

En tidsbegränsad provanställning får avtalas om prövotiden är högst sex månader ( 6 § LAS ). Syftet med provanställning är att en arbetstagare ska kunna prövas mot det aktuella arbetet så som att kunna pröva om arbetstagaren klarar av arbetsuppgifter eller att pröva arbetstagaren i arbetsgemenskapen. Det är inte uteslutet med en provanställning vid en återanställning av en arbetstagare.

Om det är rimligt att anställa den personen du avser i din fråga kan jag inte svara på då det krävs mer kunskap om den aktuella situationen för att göra en sådan bedömning. Det behöver som sagt inte vara uteslutet med en provanställning trots att personen tidigare har varit anställd utan det avgörande är om det finns ett behov av att pröva arbetstagaren.

Att tänka på då det gäller anställningsformer är att det kan finnas regler i kollektivavtal som gäller före lag. I mitt svar har jag dock endast utgått ifrån lag då något eventuellt kollektivavtal inte nämns.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Mvh

Lisa Andersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?