Privat kredit inför bodelning

2016-03-16 i Bodelning
FRÅGA
Min make har tagit en privat kredit som han inte vill redovisa för mig. Vi ska skiljas. Han säger att han ska ta på sig den skulden i bodelningsavtalet genom att skriva att han gör det. Han vill inte tala om hur stor skulden är. Vi har ett hus där jag ska ta över till marknadspris med stöd av föräldrar. Har 2 små barn. Försäljningen kommer att ge honom pengar. Om dessa räcker för att täcka hans privata kredit vet jag inte men han säger att så är fallet. Kan han skriva in en garanti i bodelningsavtalet med innebörd att hans tillgångar täcker hans skulder. I så fall är detta förfarande förenat med några risker att jag blir betalningsansvarig om han inte talar sanning.?
SVAR

Hej,

Tack för att Du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Min konkreta slutsats och rekommendation finner du längst ner i svaret.

Först och främst ska nämnas att ni som makar inte svarar för den andres skulder, detta enligt 1 kap 3 § Äktenskapsbalken. Det innebär att du, oavsett om han skriver in att hans tillgångar ska täcka hans skulder, aldrig kan bli betalningsansvarig för hans privata kredit. (Under förutsättning att du inte har gått i borgen för hans lån).

Det ni kan göra är att din make och du kommer överens om att hans privata kredit är s.k. enskild egendom i ett äktenskapsförord eller föravtal. - Detta enligt 7 kap 1-3 §§ samt 9 kap 13 § Äktenskapsbalken.

På så sätt bör inte hans privata skuld påverka er bodelning. Det som skulle kunna hända är att ifall hans tillgångar inte täcker hans skulder så blir hans andel av giftorättsgods mindre och det kan påverka dig negativt. Ni får då mindre gemensamma tillgångar som ska delas vid bodelningen och det kan om möjligt leda till att du får ut mindre av bodelningen - se mer under 11 kap 2 § Äktenskapsbalken.

Just själva bodelningen kan vara nog så komplicerad i sig och något svårförståelig. Därav rekommenderar jag dig att anlita ett ombud, både för att få hjälp med bodelningen men även för upprättande av ett föravtal gällande din makes privata kredit. Vi hjälper gärna dig och vi har även väldigt konkurrenskraftiga priser. Du når oss lättast på info@lawline.se.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga annars är du fortfarande varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se om du har några övriga funderingar.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,

Johan Håkansson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2685)
2020-12-04 Ska en sommarstuga ingå i en bodelning?
2020-12-03 Preskriptionstid på bodelning och åtgärdsförslag när makar är oense
2020-11-30 När är det för sent att begära jämkning av bodelning efter dödsfall?
2020-11-30 När ska bodelningslikviden betalas vid skilsmässa?

Alla besvarade frågor (86940)