Preskriptionstid i belastningsregistret - Snatteri

2017-04-29 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga gällande ett gammalt snatteribrott jag begick när jag var 15 år se nedan:Datum domslut:2012-10-09DOMSLUTBegångna brottSnatteri 8 kap 2 § brottsbalkenPåföljd m.m.Dagsböter 30 å 50 krBrottsofferfondDen tilltalade åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) ombrottsofferfond.Detta gjorde jag när jag var 15 år och jag fyller 21. Hur kan det komma sig att jag står som förekommande på lexbase? Bör inte preskriptionstiden nödvändigtvis försvinna? Tycker detta är mycket märkligt då min kompis som jag begick brottet tillsammans med inte förekommer på Lexbase. Vem ska jag kontakta? Mvh Anonym
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

Ditt brott har tyvärr inte gallrats ur belastningsregistret eftersom preskriptionstiden på 5 år räknas från den dag då domslutet meddelades enligt 17 § p. 9 Lag om belastningsregistret. (Tänk på att inte blanda ihop preskriptionstid med utgallringen i belastningsregistret då preskriptionstid egentligen handlar om när ett brott förfaller, dvs. när åklagaren inte längre har möjlighet att väcka åtal för brottet).

Jag kan tyvärr inte svara på varför din kompis inte längre förekommer. Möjligtvis kan det vara för att han ev. fick sin dom tidigare än dig eller att Lexbase helt enkelt har gjort en miss eller något helt annat. Du kan även själv begära ut ett utdrag ur belastningsregistret, så du kan se om du faktiskt fortfarande förekommer. Det gör du här.

Hoppas att du har fått svar på din fråga och finner du något oklart är du välkommen att lämna en kommentar nedan.

Allt gott och trevlig helg!

Med vänliga hälsningar

Johan Håkansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2638)
2021-07-27 Vad ska jag göra om jag utsätts för olovlig identitetsanvändning och förtal?
2021-07-25 Ny lag om störande musik
2021-07-25 Vinna mål i domstol
2021-07-21 Får jag flytta min f.d. partners kvarlämnade egendom?

Alla besvarade frågor (94270)