Preskription av skuld från Norge

2017-08-14 i Preskription
FRÅGA
Hej! Jag undrar om en skuld i från Norge 2001 är preskriberad, fick veta om skulden 2013?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Enligt norsk rätt råder en allmän preskriptionstid på 3 år (foreldelseloven 2 §). Det innebär att om du inte fått påminnelse eller underrättelse om lånet inom de närmsta 3 åren, så behöver du inte betala. Det finns dock vissa undantag för detta, t.ex. att en skuld hos en bank eller myndighet gäller i 20 år (foreldelseloven 4 §) under vissa förutsättningar. Jag är inte helt hundra på hur detta exakt fungerar men om din skuld är hos en bank eller myndighet, dubbelkolla paragrafen jag länkade till.

I vissa fall tillämpar de nordiska länderna varandras lagar och enligt den svenska preskriptionslagen behöver du inte betala eftersom det gått över 10 år (preskriptionslagen 2 §). Detta kan vara värt att framhålla om det blir en tvist av saken.

Hoppas svaret är till hjälp. Tveka inte att kontakta Lawline igen nästa gång du har en juridisk fråga!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (595)
2021-07-26 Ersättning för ärr efter 20 år?
2021-06-30 Preskriptionstid
2021-06-29 Har banken någon skyldighet att upplysa en om att man ha ett borgensåtagande hos dom, exempel en gång per år?
2021-06-28 Preskriptionstid av fordringar

Alla besvarade frågor (94258)