Polisens tillträdesrätt till skola vid pågående brott

FRÅGA
Om en tjej på16 år hotar någon med att skjuta ner hela skolan och visar ett föremål vid byxlinjen som liknar en pistol och sedan försvinner in i skolan. Om jag valt att polisanmäla händelsen knappt tio minuter efter, kan polisen komma och undersöka fallet och eventuellt arrestera henne i skolan direkt? Eller måste de prata med rektor mm. Kan polisen gripa någon i skolan eller finns de chans att de träder in i skolan för att checka av henne?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Den beskrivningen du ger om en person som hotar att skjuta människor vid en skola och samtidigt uppvisar någonting som liknar ett vapen, kvalificeras som olaga hot (4:5 BrB).

Om du i närtid till händelsen kontaktar polisen, kommer de omedelbart att agera och åka ut till skolan. Polisen behöver inte ha tillstånd av, eller underrätta rektorn innan de går in på skolans område för att ingripa mot en person med förmodat vapen. 20, 23 §§ PolisL.

Hoppas du fick svar på dina frågor.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1208)
2021-07-31 Kan man bli straffad om man sprider nakenbilder/videos eller om hotar om att göra det?
2021-07-31 Förhindra grannar från att använda ens brygga
2021-07-31 Träna lös hund på allmän plats
2021-07-28 Får man filma och fotografera andra personer?

Alla besvarade frågor (94627)