Polisens rätt att bereda sig tillträde till bostad

2016-03-09 i Polis
FRÅGA
Hej! Får polisen komma in i ett hus där de finns alkohol och minderåriga? För det hände när min polare hade fest. Vad får och inte får polisen göra då? Kan man gå ut och snacka med dem och inte låta dem komma in?
SVAR

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Polisen har rätt att gå in i bostad när husrannsakan ska ske, det finns två olika typer av husrannsakan, personell och reell. Vid personell husrannsakan söker polisen efter en person och vid reell husrannsakan söker de efter ett föremål. Husrannsakan får ske när polisen har anledning att anta att brott har skett, se här https://lagen.nu/1942:740#K28, vilket är den lägsta nivån av bevisning som krävs. Vad som är viktigt att hålla i åtanke är att polisen endast år bereda sig tillträda till bostaden i förhållande till det skadade och lidande det kan medföra.

När polisen kommer till en fest med underåriga där det finns sprit så har redan ett brott skett, det vill säga att underåriga innehar alkoholhaltiga drycker, 3 kap. 7 och 9§§ här . De alkoholhaltiga dryckerna anses då förverkande, 12 kap. 1§, se här här.

Om det är så att polisen missbrukat sin makt kan det stå i strid med 8 artikeln i Europakonventionen, se här här.

Hoppas att du har fått svar på din fråga,

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (301)
2020-10-31 Kan en utländsk person anmäla ett brott som börjat i utlandet med fortsätter när personen befinner sig i Sverige?
2020-10-31 Vad händer efter att en polisanmälan upprättas?
2020-10-28 Måste poliser omedelbart berätta varför de stoppat någon?
2020-10-27 Vad sker efter att polisanmälan har gjorts?

Alla besvarade frågor (85738)