Polisanmälan, kontaktförbud och kvinnojourer
Hej.
Jag har hamnat i en komplicerad situation.
Jag har tidigare anmält hos polisen men jag har inget konkret bevis utan berättade vad jag såg och upplevde. Då trodde polisen inte mig. Minnena plågade mig så mycket att jag kontaktade bolaget och fick reda på det jag visste att personen jobbar fortfarande kvar. Denna här personen har våldtagit mig 2011 och senare under flera år så har han kommit till mig, hållit mig mot min vilja för att röra mig, hindrat mig för att gå och kastat i någon tablett i min mun. Jag sekretessmarkerade mig på grund av annan anledning och trodde att jag kunde komma bort från honom också. Nytt liv på nytt ställe men i Linköping hände samma sak som i Landskrona. Han försökte tvinga mig att ligga med honom men jag ville inte. Det var så illa att jag kände mig förföljd och vågade inte gå ut eftersom jag var så rädd för att stötta på honom. Jag fick alltid panik och grät. Gick fram och tillbaka i lägenheten. Trodde att jag skulle drivas till vansinne. Jag har dessutom sett honom förgripit sig på barn i olika åldrar och muta föräldrar.
Pedofil har hotat mig att vara tyst och försökt muta mig. Jag vet att hans kollegor vet vad han gör men de är tysta pga inte skada varumärket.
Under veckan kontaktade jag bolagets vd och presschef. Enligt dom kan inte bolaget göra något och jag skall ta det privat. Pedofil och våldtäksman är en respekterad person enligt bolaget vd. Så de bryr sig inte
Vad kan jag göra för att stoppa honom?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Jag tycker verkligen att du ska kontakta polisen igen och göra en anmälan. Berätta för dem vad du har upplevt och vad du vet. Berätta så detaljerat som möjligt och försök tänka på alla bevis som du kan komma på. Om din berättelse framstår som trovärdig och det går att få fram bevisning så kommer polisen att gå vidare med ärendet och inleda en förundersökning. Jag skulle råda dig att göra det så snart som möjligt då det fortfarande finns relativt färskt i ditt minne. Spara sms, mail eller liknande som kan utgöra bevis om de hot som han utsatt dig för, eller de försök som han gjort för att muta dig.
Om du går till polisen kan de även hjälpa dig att ta kontakt med en allmän åklagare för att undersöka möjligheten till kontaktförbud. Du kan givetvis kontakta allmän åklagare på egen hand. Regler om kontaktförbud finns i lag om kontaktförbud. Enligt 7 § lag om kontaktförbud så prövas frågor om kontaktförbud av allmän åklagare på begäran av den som förbudet avser skydda. Ett kontaktförbud ska utfärdas om det pga. särskilda omständigheter finns risk för att den som får kontaktförbudet kommer att begå brott, förfölja eller allvarligt trakassera den som förbudet avser skydda, se 1 § lag om kontaktförbud. Vid bedömningen ska särskilt tas hänsyn till om personen tidigare har begått brott mot en persons liv, hälsa, frihet eller frid. Det är inte säkert att personen i ditt fall skulle åläggas kontaktförbud, särskilt med tanke på att det inte verkar som att han har dömts innan. Det som du i alla fall kan göra är att fråga åklagare eller polis om vilka möjligheter som finns.
Om du vill ha stöttning i den här processen så är ett gott råd att du vänder dig till en kvinnojour i din närhet. Kvinnojourer kan ge råd och tips om vart du kan vända dig för att få hjälp, och kan hjälpa dig i kontakten med t.ex. polisen. Du kan även få hjälp med juridiska frågor, och inte minst få någon som lyssnar på dig och kommer med råd.
När det gäller det företag där han jobbar så finns det inte så mycket som du kan göra. Företag bestämmer själva vilka anställda som de vill ha. Skulle däremot din polisanmälan leda till en utredning som utmynnar i en rättegång och en fällande dom, så kanske företaget väljer att göra en bedömning i fallet, beroende på domen och arbetsuppgifter, etc.
Med vänliga hälsningar