Polisanmälan av brott som begåtts av någon utomlands

Kan jag polisanmäla någon i ett annat land än sverige som smutskastar mig?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är en väldigt bra fråga du ställer. Kortfattat handlar din fråga om när en svensk domstol är behörig att döma i ett brottmål. Svaret på detta finns i jurisdiktionsreglerna i 2 kap. Brottsbalken

Förtal eller förolämpning

Utifrån den begränsade bakgrundsinformationen är min uppfattning att smutskastning antingen kan aktualisera förtal enligt (5:1 BrB) eller förolämpning i enlighet med (5:5 BrB). Det behövs något mer detaljerad information kring vad uttalandena innehåller för att kunna avgöra detta mer precist.

Är svensk domstol behörig att döma i ärekränkningsbrott som begåtts utomlands?

Svaret på denna fråga är att det beror på. Det finns ett krav på dubbel straffbarhet, vilket innebär att brottet måste vara kriminaliserat/olagligt även i det land som gärningen begås. I din fråga anges det inte varifrån personen som smutskastar dig gör det ifrån, men det krävs som sagt att förtal alternativt förolämpning även är otillåtet i det landet som gärningen begås.

Det är även viktigt att konstatera om personen som begår denna smutskastning var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige vid tidpunkten för gärningen. Då skulle det kunna vara en grund för att svensk domstol skulle kunna döma i målet (Se 2:3 p. 2 BrB)

Om du som är blivit utsatt för dessa smutskastningar är svensk medborgare eller har hemvist i Sverige - så kan det också vara en grund för att svensk jurisdiktion föreligger, alltså att en svensk domstol är behörig att döma i det aktuella målet (Se 2:3 p.3 BrB).

Sammanfattning och avslutande tips

Svaret på din fråga är att det beror på. Om personen som riktar dessa uttalanden mot dig är svensk medborgare eller har haft hemvist i Sverige vid tidpunkten för gärningstillfället, så kan det medföra att detta går att polisanmäla i Sverige. Om personen utfört detta mot en svensk medborgare, dvs. om du är svensk medborgare, så kan det också göra att svensk domstol är behörig att döma i målet.

Det krävs dock som nämnt att förtal/alternativt förolämpning även är olagligt i det land där handlingen begicks. I frågan saknas information kring detta.

Viktigt att framföra är att även om det teoretiskt sett skulle kunna polisanmälas så finns risken alltid att den så kallade brottsutredningen (förundersökningen) läggs ner mot bakgrund av de bevissvårigheter som kan uppstå när brott begås i ett annat land.

Om något av kraven som lyfts i stycket här ovan är uppfylld så finns alltså en möjlighet att polisanmäla och svensk domstol har behörighet att döma i ett sådant mål. Du bör som nämnt dock vara medveten att det ändå kan finnas risk för att ärendet läggs ner.

Skulle du vilja göra en polisanmälan går det att göra genom att ringa på numret 114 14.


Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att höra av dig!

Vänliga hälsningar,

Rijad TrubljaninRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo