Polisanmäla i efterhand

FRÅGA
Min expojkvän har mordhotat min familj och varit verbalt elak mot mig under flera års tid. Kan jag anmäla honom i efterhand för det han utsatt mig för? Har mått psykiskt dåligt och haft ångest på grund av honom. Tidigare har anmälningarna lagts ner så tror inte att det kommer leda nånvart om jag anmäler honom igen men det skulle vara skönt att få nån slags upprättelse.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Självfallet kan du, och i min mening ska du även, anmäla i efterhand! Jag förstår att det känns som ett slag i ansiktet när en anmälan inte leder till något, därför kan det hjälpa att förstå att en åklagare eller förundersökningsledare har fler saker att ta hänsyn till som många inte tänker på. Ett sådant är bevisläget och ett annat är kostnaden för en rättegång i förhållande till omständigheter m.m.

Däremot stärker en anmälan många andra saker i ett senare led, t ex ett åtal för grov kvinnofridskränkning enligt brottsbalken 4 kap. 4 a §. som syftar till att hjälpa kvinnor som blir eller har blivit utsatta för upprepat våld, hot och kränkningar i nära relationer. Här spelar konsekventa anmälningar en stor roll.

Det finns även rent polisiära syften som statistik och underrättelse. Ditt ex kanske gör såhär igen, mot dig eller någon annan vilket gör att polisen kommer att kunna arbeta mer effektivt i att förebygga brott.

Och så den sista och viktiga pusselbiten i mitt svar:

Det finns goda anledningar för dig att anmäla kränkningarna du utsatts för som ett led i arbetet med din egen självkänsla, eller upprättelse som du säger. En anmälan är även ett sätt för dig själv att berätta att det du utsatts för inte är okej eller godtagbart utan tvärtom straffbart oavsett om bevisläget leder till en fällande dom eller inte. Det gör det nämligen inte mindre sant.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till i framtiden!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA98Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (813)
2019-09-14 Olovligen befinna sig i annans trädgård
2019-09-07 Vägrar logga ut från konto på laptop, åtgärder?
2019-09-03 Jag blir hotad av mannen som är pappa till mitt ofödda barn, vad ska jag göra?
2019-09-02 Vad innebär brottet "grov fridskränkning"?

Alla besvarade frågor (72914)