FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt29/01/2016

Polisanmäla förtal samt olaga hot

Hej!! Har en fråga angående grov kränkning och förtal! Det är en person som hängt ut mig på diverse sidor på internet och skriver till folk denne person inte känner. Och hotar med saker som mina barn, att använda folk i min närhet. Han börjar bli riktigt obehaglig nu. Vad gör jag?

Lawline svarar

Hej, tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!
Om personen i fråga skriver saker om dig som utsätter dig för skada så gör sig personen skyldig till förtal enligt brottsbalken, se https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1.
Eftersom personen i fråga även verkar hota dig och personer i din närhet så kan personen även göra sig skyldig till olaga hot. Detta är om personen hotar dig eller personer i din närhet och det framkallar allvarlig rädsla för din eller personerna i din närhets säkerhet, se https://lagen.nu/1962:700#K4P5S1 i brottsbalken.

Det du kan göra är att polisanmäla personen. Polisen gör då en förundersökning (en utredning om brottet) om det finns skäl att anta att allmänt åtal kan väckas enligt rättegångsbalken (https://lagen.nu/1942:740#K23P1S1). Förundersökningen lämnas sedan till åklagare som fortsätter utredningen och sedan beslutar om denna ska väcka talan i domstol eller inte (om fallet ska gå vidare till domstol eller inte).

Med vänlig hälsningHanna GustafssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo