Polisanmäla förtal samt olaga hot

2016-01-29 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!! Har en fråga angående grov kränkning och förtal! Det är en person som hängt ut mig på diverse sidor på internet och skriver till folk denne person inte känner. Och hotar med saker som mina barn, att använda folk i min närhet. Han börjar bli riktigt obehaglig nu. Vad gör jag?
SVAR

Hej, tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!
Om personen i fråga skriver saker om dig som utsätter dig för skada så gör sig personen skyldig till förtal enligt brottsbalken, se här.
Eftersom personen i fråga även verkar hota dig och personer i din närhet så kan personen även göra sig skyldig till olaga hot. Detta är om personen hotar dig eller personer i din närhet och det framkallar allvarlig rädsla för din eller personerna i din närhets säkerhet, se här i brottsbalken.

Det du kan göra är att polisanmäla personen. Polisen gör då en förundersökning (en utredning om brottet) om det finns skäl att anta att allmänt åtal kan väckas enligt rättegångsbalken (här). Förundersökningen lämnas sedan till åklagare som fortsätter utredningen och sedan beslutar om denna ska väcka talan i domstol eller inte (om fallet ska gå vidare till domstol eller inte).

Med vänlig hälsningHanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2465)
2020-10-22 Besvarar Lawline skolfrågor?
2020-10-19 Hur länge finns en uppgift kvar i belastningsregistret?
2020-10-19 ​Utsatt för brott utomlands.
2020-10-19 När börjar preskriptionstiden räknas?

Alla besvarade frågor (85255)