Polis beter sig ohyfsat

2017-12-31 i Polis
FRÅGA
Hej!Är det rätt & riktigt att en polis får bete sig hur som helst, tex, gå fram till en parkerad A-traktor och säga åt föraren att kliva ur för att han skall provköra den? Provkör den, hittar inget olagligt och säger efteråt till den 16-åriga ägaren att någon gång så kommer jag att sätta fast dig?Som förälder blir man upprörd över detta beteende och ringer berörd polisstation och ber dem lugna ned sig lite med denna hetsjakt på olagliga A-traktorer och att de inteskall dra alla över en kam, pojken har ju blivit stoppad av samme polisman ett flertal gånger redan utan att han gjort något olagligt.Följden av detta är att pojken blir stoppad dagen efter av samma polis som då sägertill pojken att han skall vara ärlig annars tar vi bilen i beslag av dig! (A-traktorn är nybesiktigad denna dag & godkänd) samt kommenterar mitt samtal till polistationenföregående natt, "hörde att din pappa ringt till stationen igår, vad tror han att han kan göra för att påverka vårt arbete". Som följd av detta blir pojken rädd för denne polisman och ber att få ringa till sin pappa vilket han förvägras, han talar då om för polismannen att han är 16 år och borde få ringa sina föräldrar annars vill han tala med dennes chef , pojken får då ringa sin pappa som tar sig till platsen & frågar vad som pågår och får till svar av denna polisman att de arbetar, de utför ett uppdrag med hastighetsövervakning med laser, hurså? Frågar då om pojken kört för fort & får till svar att han inte gjort det.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till Polismyndighetens uppgifter hör bl.a. att förhindra störningar av den allmänna ordningen och säkerheten, 2 § Polislagen (här). Det innefattar att se till att inga a-traktorer som kan utgöra trafikfara förekommer på vägarna. De får enligt 22 § stoppa ett fordon eller annat transportmedel om det finns anledning att anta att någon som färdas i fordonet har gjort sig skyldig till brott. Polisen får således undersöka ett fordon som kan misstänkas vara olagligt trimmad.

En polisman får däremot inte bete sig hur som helst. De händelser som drabbat er, är ett beteende som klart inte är OK. Poliser har dock ett starkt skydd för vad de gör. För att det ska vara fråga om tjänstefel fordras att polisen har gjort något brottsligt, vilket jag inte kan se ha hänt.

Inom polisväsendet finns en personalansvarsnämnd som kan ge ut varningar till den polisman som uppträtt ohyfsat.Du kan även göra en anmälan till Justitieombudsmannen. JO kan uttala kritik eller vidta åtgärder mot olämpligt uppträdande inom myndigheter.

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Hör gärna av dig om du behöver mer hjälp.

Vänligen,

Robert Green
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (375)
2022-01-25 Måste polisen ringa hem om 15 åring är med i stoppad bil?
2022-01-04 Får polisen ta urinprov på min sambo om jag har påträffats med narkotika?
2021-12-31 Fråga om polisingripande
2021-12-19 När får polisen be om legitimation?

Alla besvarade frågor (98701)