Personlig konkurs - hur?

2018-08-06 i Konkurs
FRÅGA
HejJag har sökt om skuldsanering men det tar för lång tidJag undrar om en personlig konkursÄr något att göra i så fall eftersom min situation är så prekärAtt trots min akademiska utbildning inte får arbeta med jag är utbildad tillJag planerar dessutom att arbeta utomlands för att klara mitt uppehälleTacksam för svarMvh
SVAR

Hej och tack för din fråga till Lawline!

Det korta svaret är ja. Fysiska personer (d.v.s. inte företag/organisationer som brukar kallas juridiska personer) kan försättas i konkurs. Detta sker genom att du själv (du kallas i detta fall för gäldenär) eller någon du har skulder till (kallas borgenärer) ansöker om detta till tingsrätten (1 kap. 2 § första stycket konkurslagen).

En sådan ansökan kan ske när man är på obestånd. I konkurslagen definieras obestånd som en oförmåga att betala sina skulder och att denna oförmåga inte är endast tillfällig (1 kap. 2 § andra stycket konkurslagen).

När man har försatt i konkurs får man inte längre råda över sin egendom eller åta sin nya föbindelser. Detta kallas rådighetsförbud (3 kap. 1 § konkurslagen). Istället är det en konkursförvaltare, som tingsrätten utser, som ansvarar över detta.

Observera att man blir inte skuldfri om man försätts i personlig konkurs. Eftersom du är en fysisk person och inte en juridisk person - som i regel anses upplösta när konkursen avslutas - kan skulder som finns kvar efter konkursen. Dessa skulder kan du krävas på senare. Med andra ord är en personlig konkurs är ett effektivt sätt för att bli skuldfri.

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konkurs (273)
2021-12-21 Kan jag förlora min bil som står parkerad på ett område som tillför en firma som går i konkurs?
2021-12-02 Hur får jag tillbaka mina pengar när företaget har gått i konkurs?
2021-11-21 Förmånsrätt vid konkurs
2021-11-05 Vad händer med mitt lån till ett företag som går i konkurs?

Alla besvarade frågor (98481)