Perioder föräldraledighet

2016-10-26 i Föräldraledighet
FRÅGA
om man har 4 barn, den äldsta 8 år, hur många perioder föräldraledighet per kalenderår har man rätt till?föräldraledighetslagen §10 säger 3 perioder per kalenderår. men är detta per barn eller per arbetstagare?
SVAR

Hej och tack för att du kontaktat Lawline!

Som du nämnt så stadgar 10 § Föräldraledighetslagen att en arbetstagare har rätt till tre perioder ledighet per kalenderår. Detta gäller oavsett antal barn som föräldrapenning kan begäras ut för, vilket framgår av lagens förarbete. Svaret på din fråga är alltså att det gäller per arbetstagare, inte antal barn.

Hoppas detta var till din hjälp!

John Edgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej Lawline! Jag har precis påbörjat mitt första arbete som innefattar ett visst personalansvar och frågan om föräldraledighetens perioder var bland det första som kom upp i ett ärende. Eftersom det inte klargörs tydligt i lagtext googlade jag upp erat svar här. Praktiskt tänkte jag och lämnade besked i frågan. Ärendet vidareutvecklades dock från löst prat till att bli aningen mer allvarsam. För att försäkra mig att infon ni gav här var korrekt ringde jag både det berörda facket och arbetsgivarorganisationen. Facket (eller åtminstone hon jag fick prata med där) var fast övertygad att antalet perioder gäller per barn (eg. om man har 4 barn har man 4x3=12 perioder/år). Arbetsgivarorganisationen däremot tyckte det verkade orimligt att antalet perioder regleras av antalet barn, men helt säkra var de inte (eller återigen åtminstone inte just hon jag pratade med där). Så detta verkar helt klart vara en gråzon. Kan ni tipsa mig på vilken linje jag bör gå och gärna förklara ovan nämnda "lagens förarbete" ? Vidare efterlyser jag en klarare definition av vad en "period" egentligen är. Om jag vid ett tillfälle ansöker om flera åtskilda perioder, eg. föräldraledigt en sväng över sommaren, en sväng vid påsk och en sväng vid min mosters födelsedag i november, anses det som 3 perioder för att det är 3 olika tillfällen över året eller anses det som 1 period iom. att samtliga ledigheter ansöktes samtidigt?
2017-02-22 23:08
Kommentera
Relaterat innehåll