Patients samtycke till vård

2017-03-26 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Har socialtjänstens missbruksenhet rätt att kontrollera min vuxna sons kropp för att leta efter stickmärken? Fötter, mage, ben,
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Socialtjänsten ska i första hand erbjuda frivillig vård för missbrukare. Om läget är kritiskt och en person är i akut behov av vård kan beslut fattas om tvångsvård. Vid frivillig vård måste en patient alltid lämna sitt samtycke till alla ingrepp socialtjänsten vidtar som kan kränka personens integritet och rätt att bestämma över sin egen kropp. När patienten är myndig ska samtycket i regel lämnas av patienten. Är patienten under tvångsvård krävs däremot inte patientens samtycke. Socialtjänsten kan då t.ex. kontrollera patientens kropp för att leta efter stickmärken.

Socialtjänstens enheter ser olika ut i var kommun. Varje kommun ska hur som ha en enhet inom socialtjänsten som har kompetens att hantera missbruksproblematik bland befolkningen i kommunen. Om din son är ställd under frivillig vård vid en missbruksenhet i er kommun kan det vara så att han indirekt samtyckt till kroppsundersökningen genom att ha tackat jag till en behandling där kroppsundersökning inkluderas som ett obligatoriskt moment.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning,

Vega Schortz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (667)
2021-08-03 Protokollföring i förvaltningsdomstolar
2021-07-28 Dröjsmålstalan - inget beslut efter 4 v.
2021-07-19 Påverkas föräldrars försörjningsstöd av att vuxet hemmavarande barn arbetar?
2021-07-15 Kan en granne överklaga ett beslut om bygglov?

Alla besvarade frågor (94603)