Ska jag betala parkeringsböter fast jag tänker överklaga?

2019-04-23 i Parkeringsböter
FRÅGA
Parkerade idag vid Falu lasarett. Incheckning 10:01 ti 23 apl 19. Kupongen låg väl synlig i vindrutan. Utcheckning 12:17 ti 23 apr 19.Fick dessvärre en p-bot på 400 kr. Kontrollen skedde 10:29-10:35. Har inte för avsikt att betala p-boten.Hälsningar
SVAR

Hej! Och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du fått en p-bot fast att du har betalat för parkeringen. Eftersom du har betalat men trots detta fått en bot kan du överklaga detta. Hur du överklagar står på boten.

Om du ska betala avgiften eller inte beror på om det rör sig om en felparkeringsavgift eller en kontrollavgift. Vilken slags avgift det rör sig om står på boten. Rör det sig om en felparkeringsavgift rekommenderar jag dig att betala boten eftersom du annars kan få påminnelseavgifter samt då skulden kan gå till kronofogden. Om du får rätt i frågan kommer du få pengarna återbetalda. Rör det sig istället om en kontrollavgift ska du så snart som möjligt klaga till den som utfärdat avgiften, till exempel parkeringsbolaget eller markägaren. Till skillnad från en felparkeringsavgift finns det möjlighet att hålla inne betalningen för en kontrollavgift. Det är viktigt att du bestrider avgiften skriftligen, exempelvis genom att skicka ett mejl.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
För det första måste man reda ut om det är en kontrollavgift eller parkeringsanmärkning. Är det en parkeringsanmärkning är det som du säger. Eftersom det är vid en bostadsrättsförening så är det troligen ett vaktbolag som varit där (kontrollavgift) och inte kommunen (parkeringsanmärkning) Betalar man en kontrollavgift så kan det snarare räknas som att man erkänner sig skyldig. ”Gäller det en kontrollavgift som du tycker är felaktig ska du så snart som möjligt klaga till den som utfärdat avgiften, till exempel parkeringsbolaget eller markägaren. Om det inte står på boten finns det ofta en tilläggstavla i anslutning till parkeringen som visar vilket företag du kan kontakta. Till skillnad från en felparkeringsavgift finns möjlighet att hålla inne betalningen för en kontrollavgift om du tycker att den är felaktig.Tänk på att bestrida (protestera mot) avgiften skriftligen, exempelvis genom att skicka ett mejl.”
2019-04-24 18:21
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (346)
2019-07-06 Rätt till återbetalning för parkeringsbiljett
2019-07-06 Varför ska man betala avgift vid kundparkering?
2019-06-29 Kontrollavgift vid två synliga p-skivor
2019-06-27 Bevisbörda och beviskrav vid parkeringsanmärkning för att parkeringsbiljett inte varit synlig

Alla besvarade frågor (71168)