Pandemilagen

2021-04-25 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Omfattas stadsvandringar utomhus i Stockholm av begränsningarna om 8 personer enligt pamdemilagen? Tack!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Pandemilagen innebär att butiker och gym måste sätta en gräns för hur många som får vara där samtidigt. Lagen innebär också att det är förbjudet att fler än åtta personer samlas på träffar som är öppna för alla. En allmän sammankomst eller offentlig tillställning ska begränsas till högst 8 deltagare. Utöver detta får inte fler än åtta personer vara på privata fester eller möten i festlokaler. Undantag gäller för begravningar. Vid överträdelser av lagen kan man behöva betala böter eller få fängelse i högst sex månader.

Jag kan inte med full säkerhet säga att stadsvandringar omfattas av pandemilagen men med allra största sannolikhet gör dom det. Skulle ett stort antal människor samlas på en stadsvandring skulle det antagligen bryta mot lagen.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag er att inte samlas fler än 8 personer. Oavsett om det är en sammankomst som regleras av pandemilagen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd, vilket bland annat innebär att vi ska umgås i en mindre krets och hålla avstånd.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba Frisk
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2604)
2021-05-11 Kan jag få en prick i registret utan att en polisanmälan har gjorts?
2021-05-09 Skattebrott och brott mot utlänningslagen, vad gäller?
2021-05-07 Vilket utdrag från belastningsregistret behövs inom personlig assistans?
2021-05-01 Tidigare dömd för brott, lättare att dömas igen?

Alla besvarade frågor (92193)