Påminnelseavgift

FRÅGA
Få ett företag tar ut en påminnelseavgift på en faktura även om det inte har gått 30 dagar?
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om ett företag får ta ut en avgift för betalningspåminnelse innan 30 dagar har passerat efter förfallodatumet.

Påminnelseavgiften ska täcka den administrationskostnad företaget haft för att skicka ut betalningspåminnelsen. I lagen regleras inte avgifter för fakturering utan måste regleras genom överenskommelser mellan parterna. Vanligtvis kan sådana bestämmelser tas in i offerter, avtal, orderbekräftelser eller liknande.

När du talar om en 30 dagars gräns tänker du möjligen på dröjsmålsränta. Dröjsmålsränta är inte detsamma som påminnelseavgift. Det är en ränteavgift motsvarande en procentsats av fakturabeloppet som företaget får ta ut tidigast 30 dagar efter förfallodatumet förutsatt att konsumenten har meddelats om detta senast 30 dagar i tidigare, se 8§ konsumentkreditlagen.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (413)
2021-07-27 Preskription av fordran till dödsbo
2021-07-07 Är min bostadsrätt att betrakta som belånad?
2021-07-01 Förutsättningarna för att få behålla en misstagsbetalning
2021-06-30 Får barn ta över sina föräldrars skulder?

Alla besvarade frågor (94346)