Påminnelse för parkeringsbot

2017-08-28 i Parkeringsböter
FRÅGA
Finns det någon gräns för hur länge ett parkeringsbolag får vänta med att skicka ut påminnelsen. Fick en kontrollavgift 13/3, ingen gul lapp på rutan och 25/8 kom påminnelsen.Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med skriver du att du inte fått någon gul lapp på rutan. En parkeringsanmärkning ska överlämnas till fordonets förare eller fästas på fordonet, 5 § lag om felparkeringsavgift. I t.ex. NJA 2007 s. 799 hade fordonets ägare varken fått parkeringsanmärkningen överlämnat till sig eller fäst på fordonet utan enbart fått hemsänt på posten vilket ledde till att HD undanröjde betalningsansvaret för fordonets ägare då man ansåg att polismannen som utfärdade boten inte hade tillräckligt starka skäl för att inte på plats utfärda en korrekt parkeringsanmärkning.

Vidare till påminnelsen, så står det inte lagstadgat hur länge parkeringsbolagen ska eller brukar vänta med att skicka ut påminnelser efter att man fått en kontrollavgift. Om en felparkeringsavgift inte betalas inom föreskriven tid ska fordonets ägare påminnas om betalningsansvaret och uppmanas att betala avgiften, 6 § lagen om felparkeringsavgift, är vad som framgår av lagtext. Sedan verkar de olika (privata/kommunala) parkeringsbolagen ha egna policys vad gäller antalet dagar. Däremot är inte din skuld preskriberad så trots att du fått en påminnelse efter ett antal månader så innebär det inte att du undkommer betalningsskyldighet.

Du har möjlighet att överklaga. Tänk bara på att du ibland ska betala avgiften ändå, trots att du planerar att överklaga. Godkänns din överklagan, så får du i sådana fall pengarna tillbaka, Transportstyrelsen.

Hoppas detta besvarade din fråga, återkom gärna vid fler funderingar!

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (475)
2021-07-31 Bötfälla någon för felparkerad elscooter
2021-07-31 Hur bestrider jag en kontrollavgift?
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?

Alla besvarade frågor (94564)