Påföljd vid grov olovlig körning

2015-06-28 i Trafikbrott
FRÅGA
Hejsan! För lite över 2 år sedan blev jag av med mitt körkort i en rattfylla (inte grov). Nu häromdagen lyckades en fartkamera fånga mig som förare av min egen bil och några dagar efter detta lyckas jag bli stoppad av polisen för grov olovlig körning.Sedan tidigare har jag en olovlig till som jag fick när jag var 18 år.Min fråga är på ett ungefär hur högt straff jag kommer få?Jag har erkänt allt osv. Mvh
SVAR

Hej!

Inledningsvis måste sägas att för att kunna bedöma påföljden vid grov olovlig körning krävs beaktning av de omständigheter som föreligger i just ditt fall. Detta är en bedömning som domstolen gör och det finns både försvårande och förmildrande omständigheter.

Det skall också poängteras att domstolen inte är bundna av den rubricering som polismännen väljer att göra på plats. Det kan alltså vara så att en domstol anser att du gjort dig skyldig till olovlig körning av normalgraden och inte till grov olovlig körning.

I lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott 3 § 1 st. stadgas att påföljden vid olovlig körning är böter, men vid grov olovlig körning sträcker sig straffskalan upp till sex månaders fängelse.

Bestämmelser om påföljdsval och straffmätning finns i brottsbalken, här. Jag kan inte i nuläget säga vilket straff du kommer få för den olovliga körningen. Det är domstolen som gör en enskild bedömning i just ditt fall. Det som kan konstateras är att de tidigare brotten du blivit dömd för kommer vägas in vid bedömningen av brottets svårhet, BrB 29:4. Detta kan komma att påverka vilken påföljd domstolen väljer.

Det faktum att du erkänt brottet utgör ingen förmildrande omständighet. För att så skall ske krävs att gärningsmannen angett sig frivilligt. Det innebär att strafflindring inte kan ske om det aktuella brottet redan har upptäckts, vilket det gjorts i detta fall. Någon strafflindring av påföljden kan därför inte ske på denna grund, BrB 29:5 st.1 p.5.

Vänligen,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (982)
2020-08-07 Kört mot rött, vad händer nu?
2020-08-07 Kan jag få böter istället för fängelse vid grov olovlig körning?
2020-08-06 Får man köra en kortare sträcka utan körkort?
2020-08-03 Ordningsbot från polisen för något jag inte gjort, vad ska jag göra?

Alla besvarade frågor (82661)