Påföljd för rattfylleri
Hej!
Jag blev för ett par veckor sedan stoppad av polis och fick följa med till stationen för urin och blodprov. Jag var misstänkt för drograttfylleri och urinen visade positivt för cannabies (THC).
Tre veckor tidigare var jag på en tvåveckors vistelse i Kambodja och det var också där jag hade rökt. Jag var absolut inte påverkad av nånting vid körtillfället.
Min fråga är nu: hur kommer detta att påverka mig? Jag förstår att om blodprovet också skulle vara positivt så dras mitt körkort in 12 månader eller mer. Men hur fungerar det runt brottet med narkotikan, vad kan jag dömas för och hur stora kan böterna bli? Jag är nämligen student och har ingen inkomst, det är oroligt eftersom jag är rädd för ekonomisk konkurs då lever på existensminimum månad efter månad just nu.
Det gjorde också husrannsakan där det hittade en bong, men som absolut inte är min utan en kompis, då han glömde kvar den efter en festkväll nån vecka innan. Hur kan den komma att påverka i sammanhanget? De fanns ingen narkotika i lägenheten eftersom jag inte alls röker på i vanliga fall, detta var för mig en engångsföreteelse under semestern.
Tacksam för svar!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Brotten du är misstänkt för är sannolikt rattfylleri (s.k. ”drograttfylleri”) som du hittar i 4 § andra stycket lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott (lagen brukar kallas för trafikbrottslagen eller ”TBL”) och ringa narkotikabrott, se 2 § narkotikastrafflagen (1968:64) (”NSL”). Straffskalan för rattfylleri som inte är grovt är böter eller fängelse i högst sex månader. Straffskalan för ringa narkotikabrott är också böter eller fängelse i högst sex månader.Om du kommer dömas eller inte är svårt att svara på. Det är möjligt att bongen, som ju är avsedd att användas för bruk av narkotika, talar till din nackdel bevismässigt. En åklagare kommer sannolikt att väcka åtal om han eller hon anser att bevisningen är tillräckligt stark för en fällande dom.
Det är svårt att uttala sig om vad påföljden kommer att bli om du döms för brotten i just detta fall, men generellt sett gäller följande:
1. Det första rätten kommer att göra är att bestämma brottets straffvärde med utgångspunkt i straffskalan (se 29 kap. 1 § brottsbalken). Straffvärdet är förenklat uttryckt ett mått på hur allvarligt rätten anser att brottet är. Straffskalan är så att säga ramen för straffvärdebedömningen. Straffskalan i det här fallet är som nämnts ovan böter eller fängelse i högst sex månader. Utgångspunkten vid bedömningen av straffvärdet är straffskalans lägre del (d.v.s. böter i det här fallet). Vid bedömningen av brottets straffvärde kommer rätten att ta hänsyn till de omständigheter som räknas upp i 29 kap. 1 § brottsbalken (t.ex. om brottet innebar en fara för andra människor). Därutöver ska rätten beakta de försvårande omständigheterna som framgår av 29 kap. 2 § brottsbalken (inga av dessa omständigheter lär vara aktuella i det här fallet) samt de förmildrande omständigheter som framgår av 29 kap. 3 § brottsbalken.
2. Efter att rätten har fastställt brottets straffvärde ska val av påföljd göras. I svensk rätt finns en allmän presumtion mot att utdöma fängelsestraff. Denna presumtionsregel framgår av 30 kap. 4 § brottsbalken. Som skäl för fängelse får rätten beakta brottets straffvärde, brottets art och återfall i brott. I det här fallet kan påföljden bestämmas till böter, villkorlig dom, skyddstillsyn eller fängelse. En villkorlig dom brukar vanligtvis förenas med dagsböter eller samhällstjänst (se 30 kap. 9 § brottsbalken och 27 kap. 2 a § brottsbalken).
3. Grovt rattfylleri är ett s.k. artbrott, vilket betyder att brottet till sin art anses vara så allvarligt att presumtionen mot fängelse bryts. I det här fallet låter det som att du inte kommer att dömas för just grovt rattfylleri, men eftersom jag inte känner till alla omständigheter väljer jag att ändå nämna detta brott här. Straffskalan för grovt rattfylleri är fängelse i högst två år, se 4 a § trafikbrottslagen.
4. Om du döms till dagsböter eller villkorlig dom förenad med dagsböter kommer dagsbotsbeloppen att anpassas efter dina ekonomiska förhållanden, se 25 kap. 2 § brottsbalken:
”Dagsböter skall bestämmas till ett antal av minst trettio och högst etthundrafemtio.
Varje dagsbot fastställs till ett visst belopp från och med
femtio till och med ettusen kronor, efter vad som bedöms som
skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet,
försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt. Om
det finns särskilda skäl, får dagsbotens belopp jämkas.”
5. Till sist ska de omständigheter som framgår av 29 kap. 4-7 § brottsbalken beaktas vid den slutliga straffmätningen. Om du är yngre än 21 år kommer du sannolikt att få s.k. ”straffrabatt”.
6. Om du döms för brottet kommer du även att bli tvungen att betala 800 kr till brottsofferfonden, se 1 § lagen (1994:419) om brottsofferfond.
7. Det finns gott om domar angående grovt rattfylleri men det är svårt att hitta domar om rattfylleri av normalgraden. Jag länkar till några domar om grovt rattfylleri nedan så att du kan läsa om hur domstolen resonerar om du är intresserad. Notera dock att domstolarna alltid tar hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet när påföljden bestäms och att det därför kan vara svårt att dra några slutsatser om vilken påföljd som kan bli aktuell i ditt fall genom att läsa dessa domar.
Hovrättens avgörande RH 2013:59 angående grovt rattfylleri. Påföljd: villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar.
Högsta domstolens avgörande NJA 1990 s. 772 angående rattfylleri med över 2 promille alkohol i blodet. Påföljd: villkorlig dom jämte 100 dagsböter.
Högsta domstolens avgörande NJA 1991 s. 379. Påföljd: skyddstillsyn (på grund av alkoholmissbruk).
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du välkommen att kontakta oss igen! Du kan även ringa oss på 08-533 300 04 (öppet mån-ons 10-16).
Med vänlig hälsning