Påföljd för att köra bil över promillegränsen

2019-08-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej Blev stoppad o hade 0.27 dagen efter vid finlandsbåten o undrar vad de blir o jag har inget annat på mig som polisen sa ,tack i förhand
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I detta fall gäller lagen om straff för vissa trafikbrott. Enligt 4 § ska den som för ett motordrivet fordon efter att ha druckit alkohol i så stor mängd att "alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet" dömas för rattfylleri. Påföljden för detta är böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad som gäller i ditt fall är svårt att svara på, då det är flera omständigheter som har betydelse för påföljden. Du nämner t. ex. att du inte är dömd för något tidigare brott, vilket skulle kunna ha betydelse i detta fall. Man ser även till hur allvarligt brottet har varit.

Enligt 5 kap. 3 § körkortslagen ska även körkortet återkallas om körkortshavaren har gjort sig skyldig till rattfylleri enligt 4 § lagen om straff för vissa trafikbrott. Denna så kallade spärrtid kan enligt 5 kap. 6 § körkortslagen vara i lägst en månad och högst tre år.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A34Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (796)
2019-09-04 Syns en böter för användande av mobiltelefon vid körning i belastningsregistret?
2019-09-03 Vad kan straffet bli om man kör motorcykel utan körkort?
2019-09-02 Kommer mitt körkort dras in helt och hållet eller med spärrtid då jag åkte dit för fortkörning?
2019-09-02 Vad är straffet om man kör en manuellt växlad bil men innehar ett körkort för automatväxlade bilar?

Alla besvarade frågor (72865)