Övertagande av bostad

Hej! Jag o min sambo ska separera. Nu vill hon att jag skall flytta.

Hon bodde i en 2a när vi flyttade ihop. Sen fick vi ett barn tillsammans som nu är 3 år. Då hittade jag en större lägenhet en 3a hos samma hyresvärd som hon hade förut. Stockholmshem.

Hon står på hyreskontraktet pga att jag har stora skulder hos Kronofogden samt har införsel på lön. Sedan ett år tillbaka har jag varit sjukskriven fram o tillbaka pga kronisktarm sjukdom. Så nu jobbar jag bara 75%.

Vi ska ha deladvårdnad men jag får ingen lägenhet.

Vad kan jag göra?

Mvh Lasse

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Vid ett upphörande av ett samboförhållande fördelas samboegendomen mellan er genom en bodelning. En begäran skall göras inom en ettårs period räknat från dagen då samboförhållandet upphörde, se 8 § sambolagen här. Det som skall ingå i en bodelning är samboegendom i form av bostad och bohag som har införskaffats för det gemensamma boendet. Bostaden införskaffades ursprungligen för det gemensamma syftet och skall därför betraktas som samboegendom, oberoende av vem som står på hyreskontraktet. Gör du en begäran om bodelning inom tidsfristen, så ser jag ingen anledning till varför bostaden inte ska kunna ingå i en bodelning. Det är inte din sambo som beslutar om vem som ska ha rätt till lägenheten. Ni kan givetvis tidigare ha upprättat ett samboavtal som reglerar vad som skall gälla avseende bostaden. Jag uppfattar det dock som att ett sådant avtal inte har kommit till stånd, varför bostaden är att betrakta som samboegendom och skall därför ingå i en bodelning.

Vidare finns i 22 § sambolagen en bestämmelse som innebär att den sambo som bäst behöver bostaden har rätt att ta över den oberoende av om bostaden är att betrakta som samboegendom eller inte. Även om bostaden i ert fall är att betrakta som samboegendom, så skall sägas att även bostäder som förvärvats innan samboegendomen inleddes kan omfattas av denna bestämmelse. En sambos övertagande förutsätter att denne har störst behov av bostaden och att ett övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Hänsyn tas exempelvis till om Du får ensam vårdnad om de gemensamma barnet eller att barnet huvudsakligen skall bo hos dig. Den sambo som kan visa att den har störst behov av lägenheten är oftast den som har rätt att ensam bo kvar i lägenheten. Jag vet inte tillräckligt mycket för att kunna ge dig ett exakt svar, men Du bör känna till att Du eventuellt kan få ta över bostaden!

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en familjejurist för vidare juridisk rådgivning. Lawline samarbetar med Familjens Jurist som är väldigt framgångsrika inom detta rättsområde. Du kan boka tid direkt via vår hemsida, se http://lawline.se/boka.

Hoppas att Du är nöjd med mina svar! Önskar dig all lycka i framtiden och jag hoppas att allting löser sig till det bästa. Om du har några frågor är du mer än välkommen att kontakta mig.

Med vänlig hälsning,

Anes SabicRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning