Överlåtelse av skuldebrev genom arv

FRÅGA
Hej! Om ett barnbarn lånar pengar av sina morföräldrar och båda morföräldrarna dör innan hela lånet betalat tillbaks kommer då barnbarnet att få fortsätta att betala resterande av skulden till de arvsberättiga barn som finns i dödsboet. Kommer själva skulden att avskrivas automatiskt eller måste det stå i själva skuldebrevet att skulden skall avskrivas när båda morföräldrarna avlidit för att det skall ske?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Ett skuldebrev kan överlåtas och således vara föremål för arv, då det är ett slags värdepapper. Finns inget testamente kan det bli frågan om att ett barn ärver fordran ensam, eller att barnen ärver tillsammans (beroende på hur stort kvarlåtenskapen, värdet på skuldebrevet och arvingars önskningar vid lottläggning).

Finns ett testamente kan arvlåtaren välja att avskriva lånet till barnbarnet, välja vem som ska ärva skuldebrevet eller välja att låta arvskiftet ska ske som ovan (genom att skriva så ska ske i testamentet eller genom att inte skriva vad som skall ske).

Skulden avskrivs således inte automatiskt, men om det är morföräldernas önskan kan de skriva det i sitt testamente. Annars kommer barnbarnet fortsätta betala av sin skuld till den som ärver skuldebrevet, enligt reglerna som gäller för den aktuella typen av skuldebrev (om det inte är barnbarnet själv, då förfaller skulden).

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (417)
2021-08-31 Ansöka om handräckning när kompisen vägrar lämna tillbaka utlånad bil
2021-08-31 Kan man ta tillbaka gåva?
2021-08-21 Har ett dödsbo borgensansvar?
2021-07-29 Vad kan man göra om någon vägrar lämna tillbaka egendom som tillhör annan?

Alla besvarade frågor (95760)