Överlåtelse av immateriella rättigheter

2021-09-29 i Immaterialrätt
FRÅGA
HejJag undrar om jag kan bli stämd av Part efter att ha ingått ett skriftligt avtal när jag uppfunnit ny helt olik prototyp att kanske satsa själv på efter upprättat avtal om överlåtelse av immateriella rättigheter där i det står.Överlåtelse:Namne överlåter härmed till X prototyp av produktkategori/produktnamn"XX" samt samtliga därtill hörande immateriella rättigheter och förklarar sig inte ha några anspråk på dessa eller eventuella framtida vidareutvecklingar av produktnamn "XX".Rättighetsparagrafen enligt denna paragraf är fullständig
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Överlåtelse av immateriella rättigheter

Genom avtal går det att överlåta immateriella rättigheter (se exv. 3 kap. 27 § upphovsrättslagen). I ditt fall omfattar överlåtelsen dessutom vidareutvecklingar av den aktuella produkten/ prototypen. Detta begränsar dig således i vilka nya produkter du kan utveckla. Däremot finns det inget hinder mot att du framställer en helt ny produkt inom samma kategori, så länge som det inte finns en konkurrensklausul i avtalet som förhindrar dig från att vara aktör på samma marknad under en viss tid. Frågan som du måste ställa dig är därför om den prototyp som du nu avser ta fram är en fristående produkt eller en vidareutveckling av den tidigare. Om det inte är fråga om samma tekniska lösning eller utseende, beroende på vad det är fråga om för slags produkt, så finns det således inga hinder mot att du utvecklar den nya varan. En bra riktlinje kan vara att tänka att sådant som hade varit ett immaterialrättsligt intrång också omfattas av de rättigheter som du har överlåtit.

Sammanfattning

Vad du får göra och inte beror på hur lik den nya varan är den gamla. Det är därför svårt för mig att utan mer information ge ett klart ja eller nej. Ett allmänt råd är att du upprättar ett sekretessavtal mellan dig och alla du visar "uppfinningen" så att du sedan kan ansöka om patent m.m. utan problem (med tanke på nyhetskravet). Om du behöver mer hjälp för att avgöra ditt specifika fall rekommenderar jag dig att du tar kontakt med en jurist. För detta ändamål kan jag varmt rekommendera en av våra duktiga jurister hos Lawlines juristbyrå. Om du är intresserad av detta eller har några frågor om mitt svar får du mer än gärna kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!

Med vänlig hälsning,

Julia-Saga Herhold
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1025)
2021-10-17 Är det lagligt att trycka sin egen logga på annan firmas reklamtröjor?
2021-10-15 Upphovsrätt till bild som publicerats på webbplats
2021-10-14 Namngivning i enlighet med god sed
2021-10-07 Användning av designat tyg

Alla besvarade frågor (96428)