FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt30/11/2016

Överlåtelse av fastighet belastad med nyttjanderätt

Min mamma gick bort för några år sedan och jag och min bror står som ägare till en fastighet som hon lämnade efter sig.Nu till problemet: Hennes sambo har under sin återstående livstid rätt till nyttjande rätt av fastigheten och bor där nu.Har jag och min bror några rättigheter och det ska tilläggas att mannen son bor i huset inre tänkt att flytta.

Finns det något vi kan göra då vi önskar sälja huset?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Fastigheten är i ert fall belastad med en nyttjanderätt.

Det är möjligt att överlåta fastigheten ändå.

Överlåtelse av fastighet som belastas av en nyttjanderätt regleras detta i jordabalken 7 kap 11 - 14 §§. Huvudregeln är att nyttjanderätten försvinner när fastigheten överlåts till ny ägare. Om köparen däremot vet om att en nyttjanderätt till fastigheten föreligger är utgångspunkten istället att rättigheten ska bestå.

Om du överlåter en fastighet som är belastad med en nyttjanderätt är du skyldig att göra förbehåll om upplåtelsen om nyttjanderätten inte är inskriven i fastighetsregistret. Detta innebär att du ska informera köparen om att en nyttjanderätt föreligger genom exempelvis köpekontraktet, se jordabalken 7 kap 11 § 1 st 1 mening.

Med vänliga hälsningar


Alban DautajRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000