Överklaga återkallelse av körkort

Hej. Jag fick mitt körkort indraget i februari 2017 pga ett sedan länge känt synfältsbortfall snett upp till höger i mitt enda öga (höger). Jag vill överklaga, kan jag göra det och vart vänder jag mig?

Bakgrunden är att Jag behandlades med ögonlaser för blödningar i glaskroppen 1984 och efter detta har bortfallet varit känt. Vid mina årliga synkontroller ända fram till 2015, då min ögonläkare gick i pension, blev jag undersökt både med den utrustning man använder på Akademiska sjukhuset och genom fysiska syntester där min faktiska synuppfattning kontrollerades. Jag flyttades till Akademiska i Uppsala och vid ögonbottefotograferingen noterades det fält där jag bara ser 50 % av antalet "punkter" i mätningen. Min tidigare ögonläkare, för övrigt en av Europas främsta experter på diabetesögonbottnar, kunde vid varje besökstillfälle se skadan och också se att den inte förändrades under de 28 år jag gick där.

Den nya läkaren har jag aldrig träffat och hon menar att det inte behövs, att hon kan bedöma min synförmåga genom de ögonbottenfoton och datorgrafer som finns tillgänliga. Tilläggas bör, anser jag, att syntestet utförs med blicken fäst på en liten punkt, men bakom ratten rör man både blicken och huvudet för att inte missa något som sker i trafiken. Det har jag heller aldrig gjort, jag har aldrig orsakat någon olycka. Inte heller har jag kört på något, vare sig djur eller fasta objekt. Jag är dubbelamputerad och bor på landet, i praktiken dömd till husarrest.

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I körkortslagens 5 kap 3§ 7p uppges att ett körkort kan återkallas om körkortshavarens förutsättningar för rätt att köra ett fordon är så väsentlige begränsat genom sjukdom, skada eller dylikt att personen ur trafiksäkerhetssypunkt inte längre bör ha körkort. Ansvarig myndighet för att pröva frågor om körkortsingripanden är Transportstyrelsen, och beslutet du fått bör därför ha kommit från dem.

Transportstyrelsens beslut att återkalla ditt körkort går att överklaga. Överklagandet skickar du då direkt till den beslutande myndigheten, i ditt fall Transportstyrelsen. Av beslutet du fått ska det framgå hur lång tid du har på dig att överklaga. Myndigheten prövar sedan om ditt överklagande kommit in i rätt tid och skickar sedan över ärendet till behörig Förvaltningsrätt.

Vid ditt överklagande bör du uppge följande; varför du anser att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha. Tala också om vad du vill att rätten ska pröva och vad du vill att rätten ska känna till och ta hänsyn till vid sin prövning. Du bör även uppge de bevis du vill åberopa och vad du vill styrka med varje särskilt bevis.

Överklagandet ska dessutom innehålla: person- eller organisationsnummer, postadress och adress till din arbetsplats, telefonnummer till bostaden och arbetsplatsen samt mobiltelefonnummer, e-postadress och annat som har betydelse för att domstolen ska kunna nå dig.

Om det är så att ditt körkort är omhändertaget enligt 5 kap 7§ Körkortslagen på grund av medicinska skäl kan ett sådant beslut dock inte överklagas, vilket framkommer av 8 kap 2§ p. 5.

Hoppas du fått svar på din fråga och att allt går bra för dig!

Vänligen,

Erica LeufstedtRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning