Över 67 år: måste jag gå i pension om arbetsgivaren begär det?

Hej,

Jag är fortfarande anställd tiden är c:a 10,5 år, jag är 73 år och har lärt upp en yngre man i företaget som nu anser sig färdigutbildad. Chefen + den upplärda har nu kommit fram till att jag skall gå i pension. Detta hände c:a 10 december, tidigare har jag lagt in min semester från 6/1-2019-11/2-2019.

Han har inte sagt upp mig, utan bara sag jag skall gå i pension.

Han vill ge mig lön i December samt ersättning för semestern. Därefter inget mer.

Vad är det som gäller.

Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer först att beskriva vilka rättigheter du har i den här situationen för att sedan reda ut vad som krävs för att arbetsgivaren ska få säga upp dig. Sist kommer jag ge dig en rekommendation på hur du bör gå vidare nu ifall du vill behålla din anställning.

I mitt svar kommer jag utgå ifrån att du har en tillsvidareanställning hos företaget.

Eftersom din fråga handlar om en anställning blir lagen om anställningsskydd (LAS) tillämplig.

Vilka rättigheter har du?

Efter att man fyllt 67 år blir ens anställningsskydd aningen mer begränsat. Främst handlar det om att din uppsägningstid nu enbart är 1 månad, se LAS 33 § 3 st. Med det sagt har du fortfarande samma skydd mot att bli uppsagd som andra arbetstagare, d.v.s. det måste finnas saklig grund för att säga upp dig, se LAS 7 §. En uppsägning kan antingen grunda sig på personliga skäl eller på att det föreligger arbetsbrist. Ifall arbetsgivaren vill säga upp dig måste han lämna ett skriftligt besked till dig och ifall du begär det är arbetsgivaren skyldig att uppge de omständigheter som ligger till grund för uppsägningen, se LAS 8-9 §§.

Har arbetsgivaren rätt att säga upp dig?

Arbetsgivaren har enbart rätt att säga upp dig ifall det finns en saklig grund för det. Arbetsgivaren får alltså inte bara bestämma sig för att säga upp dig för att du är över 67 år utan du har fortfarande samma skydd mot uppsägning som andra arbetstagare. Utifrån din fråga kan jag inte svara på om det i detta fall föreligger saklig grund för uppsägning, men detta är något som arbetsgivaren i sådana fall måste styrka. Ifall det skulle föreligga saklig grund har du som tidigare nämnt rätt till en månads uppsägningstid eftersom du är över 67 år.

Vad bör du göra nu?

Ifall du vill ha kvar din anställning bör du i första hand vända dig till facket ifall du är medlem där och se om de kan hjälpa dig. Annars bör du prata med arbetsgivaren och säga att du vill fortsätta din anställning och att ifall han ska säga upp dig måste han ha en saklig grund för det, vilket han i sådana fall måste berätta för dig. Ifall det inte föreligger någon saklig grund och arbetsgivaren ändå väljer att säga upp dig har du rätt till skadestånd. I sådana fall rekommenderar jag att du hör av dig till en jurist som kan hjälpa till med att bedöma dina möjligheter att få skadestånd utifrån alla aktuella omständigheter.

Hoppas du fått svar på din fråga! Ifall du har övriga frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig igen!

Vänliga hälsningar

Axel BellanderRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000