Oskälig hyreshöjning eller inte

2015-03-18 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag hyr en möblerad studentbostad (1a hand) med en hyra på 3016:- med tilläg på 90:- för internet (10 månaders hyra). Eftersom detta boende varit otroligt dåligt både med lovad städning och utrustning som fattats i bostaden så har jag bestämt mig för att flytta och fått en ny lägenhet. Problemet är att jag för några dagar sen får en hyresavi på 3408:- utan förvarning om ändring på hyran för den sista månaden jag ska bo här.Får hyresvärden höja hyran så mycket utan förvarning och måste jag betala den höjda hyran under min sista månad som jag bor här?Tacksam för svar!
SVAR

SVAR

Tack för din fråga till Lawline,

Regler om hyra av bostad och lokal hittas i 12 kap. jordabalken (1970:994) (JB).

Höjning av hyra kan genomföras genom individuella förhandlingar mellan hyresvärden och varje hyresgäst eller genom kollektiva förhandlingar. Kollektiva förhandlingar blir aktuella när lägenheten omfattas av ett kollektivt förhandlingssystem. Detta innebär att hyresvärden i såna fall måste förhandla med en organisation som representerar hyresgästerna.

Enligt 12 kap. 54 § JB krävs det att hyresvärden skriftligen meddelar hyresgästen om att han/hon vill ändra hyresvillkoren. Om en överenskommelse inte kan träffas, har han/hon rätt att ansöka om ändring av hyresvillkoren hos hyresnämnden. Ansökan får lämnas tidigast en månad efter att meddelandet har lämnats till hyresgästen.

Hyresnämnden avgör tvisten genom att bedöma vad som är skälig hyra för lägenheten, enligt 12 kap. 55 § JB. Enligt bestämmelsen kan inte hyran ses som skälig om den är påtagligt (ca 2-5 %) högre än hyran för andra lägenheter på orten, som med hänsyn till bruksvärdet, är likvärdiga. Vid bedömning av en lägenhets bruksvärde tar man hänsyn till en mängd faktorer: lägenhets storlek, tillgång till hiss, tvättstuga, modernitet, allmänt läge, avstånd till kommunikationer m.m.

För att sammanfatta så kan inte hyresvärden höja hyran till en oskälig nivå, utan att meddela dig som hyresgäst eller ev. en organisation som representerar dig som hyresgäst. Huruvida denna hyresförhöjning är oskäligt hög eller ej, så att meddelande är ej behövligt, beror således på bostadens skick. Med bakgrund av att lägenheten har varit dåligt utrustad under din boendetid är dock min bedömning att hyreshöjningen verkar oskälig. Hyresvärden har en skyldighet att upprätthålla en god standard i fastigheten och jag tror därför du har goda utsikter vad gäller stämning och bestridande av räkning. Jag rekommenderar att du kontaktar en jurist för vidare hjälp, varmt välkommen till vår telefonrådgivning.

Isabella Widjestrand
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1962)
2020-08-12 Hur gör vi för att avstycka en fastighet?
2020-08-04 Har granne som klippt mina buskar rätt att kasta över grenarna på min tomt?
2020-08-04 Hur beskattas en gåva av en fastighet?
2020-08-01 Hus på ofri grund

Alla besvarade frågor (82743)