FrågaARBETSRÄTTTrakasserier 20/05/2018

Orättvist behandlad av arbetsgivare

Hej

Under 18 års tid jag bliv behandlat orättvis av min chef . Och jag mår väldig dålig.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag beklagar att du mår dåligt på din arbetsplats. Det framgår inte av frågan på vilket sätt du blivit orättvist behandlad så mitt svar blir väldigt generell.

Diskriminerad

Om du har blivit särbehandlad eller bemött annorlunda än andra kollegor p.g.a. kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder kan det innebära att du blivit utsatt för diskriminering. Det är absolut förbudet för arbetsgivare att diskriminera sina anställda. Då kan man vända sig till diskrimineringsombudsmannen eller sin fackförening för hjälp.(1 kap. 5 § Diskrimineringslagen)

Annan orättvis behandling

Om den orättvisa behandlingen du upplever inte passar in under de diskrimineringskategorierna jag räknat upp ovan föreligger ingen diskriminering. Det kan dock fortfarande föreligga kränkande bemötande eller annat otrevligt mot dig från din chef och detta är såklart inte heller acceptabelt. Det kan vara svårt att få stopp på orättvis behandling från sin chef, i och med att chefen är den man ska prata med och anmäla om man känner sig kränkt på sin arbetsplats.

Mitt råd till dig

Jag råder dig att tala med din chef om beteendet, kanske är denne inte medveten om hur bemötandes tas emot. Känns det skrämmande kan du tala med den som är överordnad din chef, om det finns en sådan. Om du blivit särbehandlad p.g.a. någon av diskrimineringsgrunderna kan du anmäla detta till diskrimineringsombudsmannen, eller också höra av dig till det fackförbund du tillhör. Fackförbunden har utbildad personal i arbetsrelaterade konflikter och där kan du få mer konkret rådgivning utifrån din specifika situation. De kan även hjälpa dig driva ett ärende/anmälan mot arbetsgivaren och förhoppningsvis lösa din situation. Fackförbund är det starkaste verktyget att använda i arbetsrelaterade konflikter, det är deras främsta uppgift att stödja dig.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Trakasserier ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000