Omplaceringsrätt och omplaceringsskyldighet

Hej. Jag har blivit avstängd från mitt jobb då dom tycker att jag har gjort ett dåligt ingripande i tunnelbanan som ordningsvakt. Jag berättade min version av det hela och dom fick berätta sin version, eller snarare anklagade mig då jag spelade in hela samtalet med min arbetsgivare då jag har haft problem med personalchefen på företaget. Dom lovade mig en annan tjänst men har fortfarande inte fått någon. Samt att jag inte fått ut min lön trots att jag har haft timmar på schemat. Jag har försökt att nå dom ett bra tag vid ett flertal tillfällen men inte fått någon respons. Jag har varit avstängd sedan början av oktober. Mina kollegor som var på plats säger att jag inte gjort något fel och hade även ett kamerateam där. Jag känner att jag blir orättvist behandlad då jag dels inte blivit erbjuden någon tjänst då jag bett om det i snart 6 månader, och varit anställd sedan 1:a november 2012. Samt att jag inte får ut min lön då jag är berättigad till det. Vakter har transport som fackförbund och enligt kollektivavtalet så ska man bli erbjuden en tjänst efter 9 månader men det enda jag får till svar är att det inte finns några, men flera personer har börjat på företaget efter mig och fått heltid pga att don känner personalrekryteringens ansvariga. Vet ca 5-6 stycken som fått heltid och tycker inte att det är rätt. Även kollegor tycker synd om mig som blir behandlad på detta vis. Företaget har inte som helst gjort nånting för att hjälpa mig och lönen är inte utbetald så facket kan jag inte heller betala för att få hjälp. Så jag undrar hur jag ska gå till väga.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Arbetsgivaren har som utgångspunkt rätt att leda och fördela arbetet vilket innebär att arbetsgivaren själv väljer vem man vill anställa och hur man vill organisera sina anställda. Bland annat så har arbetsgivaren i princip har rätt att omplacera sina arbetstagare till andra tjänster så länge man håller sig inom kollektivavtalsområdet och arbetstagaren är då också som utgångspunkt skyldig att acceptera en sådan tjänst.

Omvänt så gäller att som arbetstagare så har man inte rätt att kräva att bli omplacerad utom ifall det föreligger en uppsägningssituation (Jfr LAS 7§). I ditt fall verkar det ju inte föreligga någon sådan situation eftersom endast ett felaktigt ingripande knappast kan anses utgöra saklig grund för uppsägning. Vill arbetsgivaren omplacera dig utanför kollektivavtalsområdet så krävs det därför att du samtycker.

Det du däremot har rätt till är naturligtvis att få ut din lön och du har även rätt till lönen under den tid som du är ”avstängd”. Om arbetsgivaren skulle vägra att betala ut lön under den tiden med motiveringen att du inte har jobbat eller liknande så kan det komma att ses som ett avsked och eftersom den i så fall verkar vara felaktig så är det en grund för skadestånd (LAS 18 och 38 §§).

Eftersom jag inte vet vilket kollektivavtal du har och vad niomånadersgränsen innebär så är det svårt för mig att säga om arbetsgivaren brutit mot den eller inte. Har arbetsgivaren brutit mot regeln så har han begått kollektivavtalsbrott och är då skadeståndsskyldig gentemot facket (MBL 54-55 §§). Om du själv är med i facket så innebär det i så fall också ett brott mot ditt anställningsavtal och är i så fall en grund för skadestånd (Jfr MBL 26-27 §§).

Det jag tycker att du ska göra är först och främst att prata med facket eftersom de brukar kunna erbjuda sina medlemmar hjälp i tvister med arbetsgivaren. Arbetsgivaren är åtminstone skyldig att förhandla med facket när en permanent omplacering aktualiseras (MBL 11§). Om inte facket kan hjälpa dig så får du antingen försöka kräva din arbetsgivare på egen hand eller anlita en jurist som hjälper dig. Vill du stämma arbetsgivaren på egen hand så gör du det i den tingsrätt som ligger i den ort där du har din hemvist (Lag om rättegången i arbetstvister 2 kap 2§ 1 och 3 st). Du är också varmt välkommen att kontakta någon av våra samarbetspartners.

Lag om anställningsskydd (LAS) hittar du https://lagen.nu/1982:80

Lag om medbestämmande i arbetslivet (MBL) hittar du https://lagen.nu/1976:580

Lag om rättegången i arbetstvister hittar du https://lagen.nu/1974:371

Med vänliga hälsningar

Pierre OlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000