Omfattas produktbilder av upphovsrätten?

2020-11-30 i Immaterialrätt
FRÅGA
Omfattas produktbilder av upphovsrätten? Dvs. kan jag använda mig av en e-handels produktbilder på min blogg eller finns det några restriktioner kring detta? Gör det någon skillnad om jag kan tjäna pengar på bloggen eller inte?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga att det handlar om du får använda er av andras bilder och hur det fungerar juridiskt. Din fråga berör upphovsrätt och det regleras i upphovsrättslagen (URL).

Ja produktioner omfattas av upphovsrätten då det räknas som ett fotografiskt verk.

När är någon tar en bild får personen upphovsrätt över bild och det fungerar som ett skydd. Då om någon annan förutom upphovsrättsinnehavaren (personen som har tagit bilden eller den som äger rättigheterna) ska använda sig av bilden behöver personen ha upphovsrättsinnehavarens samtycke. I vissa fall behöver man inte ha upphovsrättsinnehavarens samtycke och det är när man använder sig av bilder för privat bruk. I ditt fall handlar det om spridning av bilder till ett flertal människor och därmed krävs samtycke från upphovsrättsinnehavaren. Om du skulle använda er av bilder som är upphovsrättsligt skyddade utan godkännande av upphovsrättsinnehavaren gör ni intrång av upphovsrätten. Då kan ni bli straffade med böter till och med fängelse beroende på allvarlighetsgraden.

Min rekommendation
Så i ditt fall när det kommer till produktbilderna så är det någon som äger rättigheterna för dessa bilder och om du vill använda dem så behöver du ha deras samtycke. Om du inte får samtycke kan du få betala böter. När det kommer till att tjäna pengar på andras bilder kan vara att upphovsrättshavaren kan kräva en del av summan som du tjänar.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.
Med vänliga hälsningar,

Lucas Rasmusson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (967)
2021-04-20 Är det olagligt att köpa piratkopierade skor för eget bruk?
2021-04-17 Kan man sälja dockor med SHL-loggor på?
2021-04-15 Sjunga låt vid demonstration - upphovsrättsintrång?
2021-04-13 Vad är skillnaden mellan marknadsföringsrätt och immaterialrätt?

Alla besvarade frågor (91353)