Omfattas produktbilder av upphovsrätten?

Omfattas produktbilder av upphovsrätten? Dvs. kan jag använda mig av en e-handels produktbilder på min blogg eller finns det några restriktioner kring detta? Gör det någon skillnad om jag kan tjäna pengar på bloggen eller inte?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga att det handlar om du får använda er av andras bilder och hur det fungerar juridiskt. Din fråga berör upphovsrätt och det regleras i upphovsrättslagen (URL).

Ja produktioner omfattas av upphovsrätten då det räknas som ett fotografiskt verk.

När är någon tar en bild får personen upphovsrätt över bild och det fungerar som ett skydd. Då om någon annan förutom upphovsrättsinnehavaren (personen som har tagit bilden eller den som äger rättigheterna) ska använda sig av bilden behöver personen ha upphovsrättsinnehavarens samtycke. I vissa fall behöver man inte ha upphovsrättsinnehavarens samtycke och det är när man använder sig av bilder för privat bruk. I ditt fall handlar det om spridning av bilder till ett flertal människor och därmed krävs samtycke från upphovsrättsinnehavaren. Om du skulle använda er av bilder som är upphovsrättsligt skyddade utan godkännande av upphovsrättsinnehavaren gör ni intrång av upphovsrätten. Då kan ni bli straffade med böter till och med fängelse beroende på allvarlighetsgraden.

Min rekommendation
Så i ditt fall när det kommer till produktbilderna så är det någon som äger rättigheterna för dessa bilder och om du vill använda dem så behöver du ha deras samtycke. Om du inte får samtycke kan du få betala böter. När det kommer till att tjäna pengar på andras bilder kan vara att upphovsrättshavaren kan kräva en del av summan som du tjänar.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.
Med vänliga hälsningar,

Lucas RasmussonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Kommersiell rätt och Immaterialrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000