Omfattar sambolagen katter?

FRÅGA
Hej,Jag och min sambo ska separera. Under tiden vi varit sambos köpte vi 2 katter.Jag står som ägare för katterna, jag står på försäkringen och jag har betalat alla räkningar på djursjukhus. Utöver det så är katterna mina rent känslomässigt. Jag undrar om det stämmer att katterna inte ingår i sambolagen och att de därför enligt lagen är mina?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Endast sambors gemensamma bostad och gemensamma bohag kan ingå i en bodelning mellan sambor, se 3 § och 8 § Sambolagen. Sambors gemensamma bohag är möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, se 6 § Sambolagen. Ett djur är visserligen rent juridiskt en lös sak, men min bedömning är att en katt inte kan vara samboegendom eftersom en katt inte är en del av inredningen i hemmet som en hushållsmaskin eller en möbel, utan är en levande varelse som snarare är ett sällskap. Katterna ingår alltså inte i sambolagen, så om du ensamt betalade för katterna när ni köpte dem så är katterna enligt lagen dina.

Du skriver dock att ni köpte katterna. Om ni båda var med och betalade för katterna innebär det att ni äger katterna gemensamt och att ni därför måste komma överens om vem som ska ta hand om katterna, se 2 § Samäganderättslagen.

Eftersom du står som ägare, står på försäkringen, betalat alla räkningar till djursjukhus och katterna är dina rent känslomässigt så kan jag tänka mig att ni kan komma överens om att du ska ta hand om katterna, eventuellt mot att du får köpa ut din exsambos andel.

Om ni inte kan enas om vem som ska ta hand om katterna så kan en av er begära att tingsrätten förordnar om att en god man ska ta hand om dem tills ni kan komma överens, se 3 § Samäganderättslagen. Ni kan också begära att katterna ska säljas genom offentlig auktion och i så fall kan du köpa katterna och bli ensam ägare genom denna, se 6 § Samäganderättslagen.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor. Om du undrar något mer är du välkommen att kontakta oss igen.

Vänliga hälsningar,

Martin Amnell
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2759)
2020-10-25 Bodelning mellan sambor - bostad och bohag
2020-10-24 Bodelning gällande hyresrätt som sambor
2020-10-23 Vad är samboegendom?
2020-10-22 Bodelning mellan sambor - vad ska ingå?

Alla besvarade frågor (85461)