Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt

2017-10-25 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag bor i en hyreslägenhet sen 20 år. Nu går rykterna att huset ska göras om till Bostadsrätt. Privat hyresvärd.Jag är arbetslös sedan länge. Hur går det hela till?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt går till på så sätt att de boende bildar en bostadsrättsförening, som i sin tur köper själva huset av fastighetsägaren och varje hyresgäst får en möjlighet till att köpa rätten till sin lägenhet. Du och de andra hyresgästerna i ert hus har möjlighet att påverka beslutet om en ombildning ska ske eller inte. Om ett beslut fattas att ombildning ska ske, får du välja själv om du vill köpa din lägenhet eller fortsätta hyra. Det ställs inga krav på att du måste köpa lägenheten om det blir en ombildning. Du kan bo kvar med hyresrätt under samma villkor som innan beslutet fattades, med den skillnaden att bostadsrättsföreningen blir din nya hyresvärd.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2094)
2021-09-22 Ofullständig fråga
2021-09-21 Kan man ge en fastighet som gåva till en utomlands bosatt?
2021-09-18 Får man fälla en alm på egen tomt utan marklov?
2021-09-15 Kan jag förbjuda svampplockare på min mark?

Alla besvarade frågor (95781)