FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt30/08/2018

Om kontaktförbud

När jag var 17 blev jag våldtagen av min pojkvän och efter det utvecklade jag ptsd vilket också är dokumenterat. Han erkännde efter 3 år över meddelande. Jag gick såklart till polisen men de lade ner utredningen. Jag frågade om de ville ha dokument från psyk och umo men de tyckte inte att det var nödvändigt. Jag försökte överklaga domslutet 2 gånger men de lade ner det båda gångerna. Jag är nu 22 men fortfarande väldigt rädd för honom. Jag har nyligen varit i kontakt med gamla vänner som känner honom. Det visar sig då att han har legat inne på psyk för psykos och att han missbrukat. Jag vet att jag inte kommer sluta vara rädd för honom om jag inte får reda på att han avlidit eller om jag vet att jag har någon typ av skydd. Jag vill söka ett besöksförbud men jag vill inte gå till polisen och bli bemött på samma sätt som tidigare. Jag vet att mina rädslor kan verka orationella men för mig är det väldigt påtagligt.Jag ville mest fråga om det ens är någon idé att försöka?

Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag är ledsen över det som har hänt dig och att du uppfattar att du har fått ett dåligt bemötande av polisen. Bestämmelser om kontaktförbud regleras i lag om kontaktförbud.

Ett kontaktförbud innebär att en person förbjuds att besöka, ringa eller på annat sätt ta kontakt med den personen kontaktförbudet gäller emot, 1 § lag om kontaktförbud. Enligt lagkommentarer så är lagen avsedd att förbättra situationen för dem som förföljs och trakasseras, särskilt kvinnor som utsätts för misshandel och andra övergrepp av män som de tidigare har sammanlevt med.

Ett kontaktförbud får meddelas om det finns risk att den som vilket förbudet avses gälla kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet avses skydda, 1 § andra stycket lag om kontaktförbud. Har tidigare brott inte lett till lagföring görs en individuellt prövning om skuldfrågan. I varje fall ska det göras en propotionalitetsbedömning mellan å ena sidan intresset att förebygga brott och trakasserier mot å andra sida integritet och rätten att röra sig fritt, 1 § tredje stycket lag om kontaktförbud. I förarbeten till lagen framgår det att vid bedömningen kollar man exempelvis på tidigare handlingar och risken att dessa ska upprepas samt vilka konsekvenser förbudet får.

Det är svårt för mig att avgöra hur stora chanser det finns för dig att få till ett kontaktförbud utifrån den begränsade informationen jag har. Som jag uppfattar din information har han inte upprepat kontaktat dig. Normalt sett ska man blivit utsatt för brott som det också finns en dom på och att brottsligheten har varit upprepande (exempelvis blivit upprepad hotad, trakasserad, eller förföljd), det är däremot inte avgörande. Det måste dock finnas en konkret risk för att personen kommer begå brott riktad mot den personen förbudet gäller emot. Med tanke på vad du har varit med om är din rädsla givetvis befogad och inte alls orationell men förbud ges inte enbart på grund av rädsla utan konkret risk för att bli utsatt för brott av personen.

Ett kontaktförbud gäller under en begränsad tid men kan förlängas med max ett år i taget. Det går alltså inte att ansöka om ett kontaktförbud som gäller livet ut, 4 § Lag om kontaktförbud.

Det är en åklagare som beslutar om kontaktförbud och kan ansökas antingen hos polisen eller åklagaren,7 § Lag om kontaktförbud. Med tanke på att du inte anser dig fått ett gott bemötande hos polisen kan du med andra ord göra din ansökan hos åklagaren. (Här finns kontaktuppgifter till åklagarområden i landet https://www.aklagare.se/kontakt/).

Eftersom utredningen har lagts ned så har du inte rätt till ett juridiskt biträde som staten bekostar. Däremot finns det en del ideella organisationer som kan vara till stöd om själva processen är jobbig att gå igenom själv. De kan i många fall hjälpa till med praktiska saker som exempelvis hjälpa till att fylla i en ansökan om kontaktförbud samt vara ett medmänskligt stöd. Exempel på ideella organisationer som hjälper kvinnliga brottsoffer är Kvinnojourer och Brottsofferjouren.

Kontaktuppgifter:

Kvinnojour: https://www.roks.se/hittaenjour

Brottsofferjour: http://www.brottsofferjouren.se/hjalp-och-stod/hitta-en-brottsofferjour

Hoppas du fick svar på din fråga och tveka inte att kommentera nedan om du har någon följdfråga!

Lovisa SidénRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo