Om att parkeringsskiva inte får flyttas fram och att kort förflyttning till annan p-ruta inte är en ny parkering

2017-11-04 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej.Läste nånstans att det fanns ett avgörande från HD där det gällde att en parkeringsskiva inte får flyttas fram under pågående parkering samt att en kort flyttning till en annan p ruta inte är att räknas som ny parkering. Kan ni säga vilka/vilket målnummer det var?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Framflyttning av parkeringsskiva under pågående parkering har inte prövats i HD men är inte tillåtet. De officiella bestämmelserna för hur parkeringsskivan ska användas finns inte i någon lag men finns på kommunernas hemsidor och ska finnas på baksidan av varje parkeringsskiva. Där framgår det att parkeringsskivans inställning på fordonets ankomsttid inte får ändras under pågående parkering inom tidsbegränsningen.

Kort förflyttning till en annan p-ruta tar HD ställning till i NJA 1973 s. 714. Domstolen menade att en sådan kort flyttning, s.k. omparkering, inte är tillåten eftersom inte andra bilister har en verklig möjlighet att parkera på rutan.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (955)
2021-09-25 Kan fartkameror ta kort på andra trafikbrott än hastighetsöverträdelser?
2021-09-25 Kan man få sitt körkort indraget vid upprepade fortkörningar?
2021-09-15 Måste jag bli dömd för rattfylleri för att få körkort med alkolås?
2021-09-03 Överklagande av Transportsstyrelsens beslut

Alla besvarade frågor (95863)