Olycka på osandad mark - vad gäller?

FRÅGA
Hej! Min sambo skulle gå till optiker när han skulle komma tillbaka till bilen ramlade han på vägen som var en isbana osandad och enligt vittnen hade så varit under hela veckan. Ambulans tillkallades (kostnad 500:) sen skickades han med taxi (vet ej ännu kostnad) till Gällivare sjukhus (läkarkostnad 300: ) kostnad för sängplats för flera dagars inläggning, hemresa igen Fastigheten där han ramlade ägs av Pajala bostäder. Dessutom sveda och värk. Detta hände igår 9/4 Vad kan vi göra??? Anita
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att svara på din fråga kommer jag att gå in i lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning samt skadeståndslagen(SkL).

Fastighetsägaren är ansvarig

Fastighetsägaren ansvarar för att hålla marken utanför sin fastighet sandad (lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, 2 § andra stycket). Om någon ramlar ska alltså fastighetsägarna betala skadestånd.

Ersättningen beror på dina skador

Den som genom vårdslöshet har orsakat annan personskada är skadeståndsskyldig, enligt 2 kapitlet 1 § SkL. Den som har halkat och skadat sig har då rätt till skadestånd i form av ersättning för sjukvårdskostnader, eventuella inkomstförluster och ersättning för sveda och värk till följd av skadan, 5 kapitlet 1 § SkL. Vad summan blir beror på skadorna du lidit.

Sammanfattning

Det krävs vårdslöshet och samband. För att få ersättning krävs det alltså att fastighetsägaren varit vårdslös och att skadan uppkommit till följd av detta. Din sambo behöver därför till exempel kunna visa att fastighetsägaren varit vårdslös genom att inte sanda vägen och att hen på grund av detta halkat. Du skriver dessutom att det varit så hela veckan utan att fastighetsägaren gjort något åt saken, detta skulle alltså kunna vara något att åberopa med hjälp av vittnen exempelvis.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänligen,

Siva Arif
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd på grund av fel på väg etc. (49)
2020-04-21 Jag halkade för att det inte var grusat, kan jag kräva skadestånd?
2020-04-14 Olycka på osandad mark - vad gäller?
2020-03-31 Måste jag betala skadestånd om någon halkar utanför min fastighet?
2020-03-07 Kan jag få skadestånd om jag halkar utanför en fastighet?

Alla besvarade frågor (85370)